Broodje hagelslag is verleden tijd

Zolang als ik mij kan herinneren heeft mijn ontbijt altijd bestaan uit een boterham met pure hagelslag en flink wat boter. Kopje thee met melk erbij. Sinds een half jaar ben ik daarmee gestopt, tenminste: met het broodje hagelslag. Waarom? Dat lees je hier. In het kort komt het erop neer dat ik meer klachten heb als ik teveel zetmeel of suiker binnen krijg. En laat dat nou rijk vertegenwoordigd zijn in zo’n broodje hagelslag.

Maar wat moet ik dan eten? Ik ben heel erg gesteld op mijn rituelen en ik houd er absoluut niet van om iedere ochtend te verzinnen wat ik moet eten als ontbijt. Dus ging ik op zoek naar alternatieven. Het eerste was makkelijk, namelijk een gekookt eitje (of twee). Maar om nou iedere ochtend een ei op te peuzelen, neh. Ik vond een recept voor zadencrackers bij almondfigtree (aanrader voor lekkere zetmeelarme recepten!). Het recept heb ik een beetje aangepast en wil ik graag met jullie delen.

Voor 12 zadencrackers heb je nodig:

  • 60 gram pompoenpitten
  • 60 gram zonnebloempitten
  • 75 gram gebroken lijnzaad
  • 2 a 3 eetlepels amandelmeel
  • 1 eetlepel olijfolie of kokosolie (ik geef zelf de voorkeur aan olijfolie)
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel geraspte (harde) kaas, zoals pecorino, parmezaan, maar belegen of oude kaas werkt ook.
  • snuf zout

Verwarm de oven voor op 140-150 graden.

De bereidingswijze is als volgt:

  • Meng alle ingrediënten, eerst de droge, daarna de natte ingrediënten.
  • Vervolgens schep je het mengsel op een bakplaat (die van mij is 30 x 35 cm) met bakpapier of een siliconen bakmat en ‘prak’ je het mengsel met een vork plat. Probeer er een rechthoek van te maken, die over de hele bakplaat verdeeld is. Je kunt het mengsel ook tussen twee bakpapiertjes plat rollen, maar dat vind ik zelf teveel gedoe en zonde van mijn bakpapier.
  • Tenslotte snijd je het plakkaat alvast voor in 10 of 12 stukken. Zo breek je ze straks makkelijker van elkaar.
  • Bak de crackers in 40 minuten gaar en laat ze in de oven afkoelen. Je kunt ze ook buiten de oven laten afkoelen, maar mijn ervaring is, dat ze dan minder knapperig zijn. Ik bewaar ze in een ouderwetse koektrommel. Halverwege de week  begin ik weer opnieuw, want dan zijn ze opperdepop.

 

Eet smakelijk!

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (38) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!