2x een recept met dadels, kokos en chocola

Ik heb een voornemen voor 2019, namelijk minder suiker. Tot nu toe lukt het me aardig om zoetigheid te beperken. De ene dag wat beter dan de andere. Ik ben wel constant op zoek. Kastjes opentrekken; wat is er nog in huis? Nootjes, fruit, groente, pure chocola, hartige dingen zoals kaas, crackers, olijfjes en augurken. Maar daar heb ik niet altijd zin in. Ik ben tenslotte een zoetekauw en moet ik me vaak bedwingen om geen snoep, koek of wat dan ook in huis te halen. Dus heb ik het volgende recept voor de zoete trek: dadels met pure chocola en kokosrasp.

Heel eenvoudig om te maken. Je smelt 50 gram pure chocola au-bain-marie voor 25 á 30 dadels. Ik voeg een klein scheutje (kokos)melk toe aan de chocola zodat de chocola wat vloeibaarder wordt. Als de chocola gesmolten is, haal je een dadel door de chocola en vervolgens door de kokos. Je legt ze op een bord of in een schaal en laat ze afkoelen / hard worden in de koelkast. Ook de kinderen zijn groot fan van deze zoete hapjes.

Een aantal weken geleden vierden we de verjaardag van de tweeling. Ik bakte twee taarten: een appeltaart (mét suiker) en een no-bake kokos cheesecake (zonder suiker, in plaats daarvan dadels en honing).

Het recept heb ik gevonden op purefoodie. Ik had de taart al eerder gemaakt, dus ik weet dat deze lekker is! Ik maakte speciaal voor de verjaardag een dubbel zo grote variant. Een aantal ingrediënten heb ik aangepast. In plaats van alleen walnoten, gebruikte ik gemengde (ongebrande) noten. In plaats van kokosolie, gebruikte ik roomboter.

Ingrediënten 

1. voor de bodem:

 • 12 dadels
 • 200 g gemengde (ongebrande) noten
 • 120 g amandelmeel
 • 2 el roomboter (gesmolten)

2. voor de roomkaas laag:

 • 300 g kokoscrème
 • 150 g kokos rasp
 • 400 g roomkaas
 • 6 el honing

3. voor de fruitlaag:

 • 500 g rood fruit (bevroren)
 • 50 ml water
 • 1 el honing

4. voor de chocoladelaag:

 • 200 g pure chocola

 

Werkwijze

 1. Hak de noten en dadels in de keukenmachine of met de hand heel fijn. Voeg de amandelmeel en de gesmolten roomboter toe en mix het tot een handzaam ‘deegje’. Smeer de springvorm (24 cm) in met roomboter of bekleed de bodem met bakpapier. Doe het mengsel in de vorm en druk het goed aan. Zet de springvorm in de koelkast.
 2. Meng alle ingrediënten voor de roomkaas laag door elkaar met een mixer. De kokoscrème moet op kamertemperatuur zijn. (Tip: leg de zakjes even in warm water). Haal de bodem uit de koelkast en verdeel het mengsel over de bodem. Doe de springvorm opnieuw in de koelkast.
 3. Verwarm het fruit samen met de honing en het water in een pan en laat het inkoken tot het meeste vocht is verdwenen. Mijn ervaring is dat er al genoeg vocht vrijkomt, dus de volgende keer begin ik zonder water toe te voegen. Verdeel het fruit over het kaasmengsel en zet weer in de koelkast tot het goed afgekoeld is.
 4. Als laatst smelt je chocola, wederom au-bain-marie. Giet de gesmolten chocola over de taart en laat het opstijven in de koelkast. Zoals je ziet op de foto had ik geen geduld wat betreft het laten koud en stijf worden van het fruit. De chocola was er ingezakt. Desalniettemin een hele lekkere taart!

 

Eet smakelijk!

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!