Zo bereid ik een kinderfeestje voor

Bij mij begint het maanden van te voren al te kriebelen: hoe gaan we het dit jaar weer aanpakken? Samen met mijn man, partner in crime, heb ik voor de tweeling al drie kinderfeestjes georganiseerd. Een feestje met circusthema, bootcampen met kleuters en een heus escaperoom feestje. Tot nu toe zijn ze allemaal thuis gevierd. Inmiddels zit de jongste ook op school en is het tijd voor háár eerste feestje. Het thema werd een maand geleden door haar zelf verzonnen op het schoolplein: ‘mam, ik wil een indianenfeestje! Ja schat, jij krijgt een indianenfeestje.’

Over minder dan twee weken is het zo ver. De voorbereidingen zijn in volle gang. Om het voor mezelf overzichtelijk te houden, heb ik een vragenlijstje gemaakt met acht vragen waar ik een antwoord op wilde:

1. Wie komen er op het feestje en hoeveel kindjes nodigen we uit?
2. Wat wordt het thema van het feestje?
3. Wanneer wordt het feestje gehouden?
4. Hoe lang moet het feestje duren?
5. Hoe moet de uitnodiging er uitzien?
6. Wanneer moeten de uitnodigingen verstuurd worden?
7. Wat gaan we doen op het feestje?
8. Wat gaan we eten op het feestje?
9. Welke dingen moet ik van tevoren voorbereiden?

Op deze antwoorden kwam ik uit:

1. Wie komen er op het feestje en hoeveel kindjes nodigen we uit?
Mijn dochter had al maanden van te voren een lijstje van namen in haar hoofd. Die heb ik in mijn agenda gezet. Gelukkig was het niet de hele klas, maar zes meiden met wie ze graag speelt op school.

2. Wat wordt het thema van het feestje?
Ik vind het leuk om de feestjes een thema te geven, maar meestal is het niet gelijk duidelijk wat dit moet gaan worden. Toen ik het allereerste feestje moest verzinnen, wist ik dat ik één van de tweeling niet blij mee zou maken maken met een prinsessenfeestje. Dus besloot ik een circusfeestje te organiseren, een die ze zich nog steeds herinneren als de leukste. Doordat mijn jongste dochter in dit geval zelf het thema bedacht heeft, gaf mij dat genoeg ruimte om over de invulling te fantaseren.

3. Wanneer wordt het feestje gehouden?
Het feestje wordt op een vrijdag gevierd. Ze zijn om kwart voor 12 uit school. De feestjes die mijn dochter al heeft gehad van andere kindjes, begonnen gelijk uit school en eindigden om 15.00 uur, maar vanwege logistieke redenen (we kunnen geen zes kinderen meenemen naar huis), begint haar feestje om half 3.

4. Hoe lang moet het feestje duren?
Ik heb natuurlijk een beetje afgekeken van andere kinderfeestjes en heb zelf inmiddels ook al de nodige ervaring. Zelf vind ik drie uur lang genoeg voor een stel kleuters. Dus het begint om half 3 en eindigt om half 6. De ouders brengen en halen de kinderen zelf.

5. Hoe ziet de uitnodiging eruit?
Het makkelijkste is om naar een winkel te rennen en daar wat uitnodigingen te halen. En daar is ook helemaal niks mis mee. Je hebt tegenwoordig hele leuke uitnodigingen, dus als het een prinsessenfeestje zou worden, had ik best iets geschikts kunnen vinden. Maar zelf maken vind ik nou juist het leukste om te doen! Ik ben niet voor niets grafisch ontwerper. Dat klusje klaar ik zelf wel.

De uitnodiging is een kaart geworden (ansichtkaart formaat) met een indianenmeisje op de voorkant en de tekst op de achterkant. Ik heb twee jaar geleden een traktatie gemaakt waarbij ik een gezichtje had gemaakt die mijn jongste dochter moest voorstellen. Dit ontwerp heb ik hergebruikt, alleen nu met langer haar en wat jaartjes ouder.

6. Wanneer moeten de uitnodigingen verstuurd worden?
De uitnodigingen zijn afgelopen zaterdag gebracht naar alle vriendinnetjes (twee weken van te voren). Eigenlijk wilde ik de uitnodigingen eerder versturen, bijvoorbeeld een maand van te voren, maar dat ging niet lukken helaas.

7. Wat gaan we doen op het feestje? En hoe lang mag ieder onderdeel duren?
Mijn dochter heeft twee grote wensen: de ene wens is een speurtocht en de andere is cupcakes versieren. Dus daar bouwen we het feestje om heen.

 • We beginnen met het ontvangen van de gasten. De kadootjes die meegebracht zijn, gaan we verstoppen in de huiskamer. De jarige mag even op de gang staan en daarna gaan zoeken. (kwartier/half uur)
 • Vervolgens gaan de kinderen aan tafel zitten en gaan ze de cupcakes versieren. Daar wil ik nog een indianenthema omheen bouwen. (half uur)
 • Na het versieren (en opeten natuurlijk!) gaan we de speurtocht doen. Ieder kindje krijgt een gekleurde kartonnen strook wat een hoofdtooi gaat worden. Die mogen ze eerst versieren met stickers, stiften, glitters etc. (klein verhaaltje erbij, moet ik nog verzinnen) en dan gaan ze op verenjacht. Er zijn zeven verschillende kleuren veren die ze moeten zoeken en als ze die allemaal vinden, krijgen ze een tip waar de regenboogveer ligt (de schat). Deze is tevens voor de jarige job. Of de speurtocht binnen of buiten wordt gehouden, is afhankelijk van het weer. (half uur/drie kwartier)
 • Ondertussen is de tafel afgeruimd en gereed gemaakt om een kralenketting te maken. (drie kwartier)
 • De laatste activiteit is pannenkoeken eten. Als er nog tijd over is, gaan we nog wat spelletjes doen. (drie kwartier)

Zoals je ziet, heb ik ruim gerekend in tijd (tenminste, dat hoop ik). Ik weet ook niet of alle kinderen zich zo goed kunnen concentreren op kralen krijgen en sommigen zijn veel sneller klaar, maar daarvoor bedenk ik een alternatief (verkleden als indiaantje, boekje lezen of spelletje).

Waarschijnlijk gaat het toch anders lopen dan verwacht.

8. Wat gaan we eten op het feestje?

 • Natuurlijk gaan we als eerste de versierde cupcakes opeten. Daarnaast is er water, limonade, sap of thee.
 • Bij de activiteit ‘kralen rijgen’ ben ik van plan om iets hartigs neer te zetten, een totempaal van kaas, worst, groente, fruit. Ook wil ik kartonnen tipi’s maken met zoute stokjes erin.
 • Als laatste gaan we pannenkoeken of pancakes eten. Over het beleg moet ik nog nadenken en een alternatief voor de kinderen die geen pannenkoeken lusten.

 

9. Welke dingen moet ik van tevoren voorbereiden?

 • De uitnodiging is klaar en verstuurd, dus daar hoef ik niet meer over na te denken.
 • Er moeten veren worden geknipt uit karton en stroken voor de hoofdtooi. De bedoeling is dat ze deze gaan versieren (met stiften, stickers etc)
 • Er moet een verhaaltje bedacht worden ter inleiding op de speurtocht. Meestal speur ik het internet voor inspiratie of kijk ik in de bibliotheek.
 • De route moet bedacht worden van de speurtocht en de plek van de schat.
 • Als verrassing maakt de tweeling een papieren slinger van veren. Deze moeten ze nog kleuren en knippen.
 • Ik wil nog kartonnen tipi’s maken, waar de zoute stokjes in kunnen.

 

Kortom: genoeg te doen. Dus aan de slag! Hoe het feestje is geweest, vertel ik later.

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!