Kattenfeestje

Hoera! Onze jongste dochter werd vorige week 6 jaar en wilde graag een kattenfeestje. Om niet in de valkuil te trappen van vorig jaar (teveel activiteiten, te weinig spelletjes), had ik het dit jaar omgedraaid. Hoe leuk het ook is om knutselactiviteiten te verzinnen voor de kinderen, soms willen ze gewoon liever spelen. Dus in plaats van twee knutselactiviteiten, die ik vorig jaar organiseerde voor het indianenfeestje, werd het dit jaar cupcakes versieren en oud-Hollandse spelletjes in een nieuw jasje gestoken.

Twee weken eerder brachten we de uitnodigingen weg, in de vorm van kattenmaskers:

Het feestje werd op vrijdagmiddag gevierd en duurde 2,5 uur. Dit hebben we vervolgens gedaan:

Kadootjes uitpakken
De kadootjes werden verstopt en de jarige mocht gaan zoeken. De kinderen moesten harder miauwen als ze in de buurt kwam van een kadootje en zachter miauwen als ze er verder van af liep. Grappig detail: alle kinderen kwamen binnen – zonder dat ze het hebben afgesproken – met poezenoortjes als haarband.

Poezen cupcakes maken
Ik had voorbeelden gemaakt van poesjes die ze konden namaken (als ze dat wilden). Ik had voor ieder twee cupcakes: één om op te eten, de ander om mee naar huis te nemen. Daarvoor had ik een doosje gemaakt, in de vorm van: jawel, een poes!

Schminken
Ondertussen konden de kinderen geschminkt worden als poesje. Heel simpel: een zwart neusje, met snorharen.

Spelletjes
Daarna gingen we oud-Hollandse spelletjes doen, in het thema van poesjes:

Muishappen
Een variant op koekhappen. Ik had snoepveters en snoepmuisjes gekocht. Deze hingen aan een ‘kattenslinger’. Met de handen op de rug probeerden ze de muis te ‘happen’.

Visje in de kom
Daarna deden we het spel ‘visje in de kom’. Een variant op spijkerpoepen. Het verhaal: De poezen hadden visjes uit de vissenkom getikt. Opdracht was dat ze de visjes weer terug in de kom moesten doen. Dit spel bleek uiteindelijk te makkelijk te zijn. Ik had te grote vissen gemaakt en daardoor had ik ook grotere ‘kommen’ nodig. Ondanks mijn inschattingsfout, was het toch 10 minuten plezier.

Kattenbrokjes memory
Dit was misschien geen oud-hollands spelletje, maar wel een spel die ze allemaal kenden. Ik had 14 papieren bekertjes (kan ook met 12,16,18, 20 etc), waaronder tum tummetjes lagen, van ieder twee dezelfde kleur. Ze mochten om de beurt steeds twee bekertjes omdraaien. Als ze twee dezelfde kleuren vonden, mochten ze deze houden. En naderhand opeten. Dit spel deden we twee keer.

Afronding
Het is altijd spannend of je in tijdnood zit, of nog ruim in de tijd zit. Vorig jaar het eerste, nu eerder het tweede. Daarom hadden we als back-up een aantal kleurplaten en posters die ze konden inkleuren en een filmpje die werd opgestart. Sommige kinderen hadden daar niet zoveel zin in en gingen boven spelen. Die zagen we niet meer tot aan het einde van het feestje.

Als ouders denk je achteraf: was het wel een leuk feestje? Was het niet te saai, niet te makkelijk? Uiteindelijk check ik het bij de jarige: heb je een leuke middag gehad? EN is het antwoord positief, dan is de rest niet meer belangrijk.

Op naar het volgende feestje!

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!