Duurzame babyshower

Op bruiloften na is het krijgen van een kind misschien wel het hoogtepunt van overdadig consumeren. Is er een ander moment in je leven waarop je zoveel zaken (moet?) aanschaffen en waarvoor zoveel onnodige rotzooi gepromoot wordt? Dit begint al bij de babyshower die vaak aangekleed wordt met geinige prullaria, vaak in de vorm van wegwerpplastic. Maar mensen, nog meer plastic soep is wel het laatste waar de toekomstige aardbewoners – die de aanleiding zijn voor het feestje – op zitten te wachten 😉.
Daarom mijn tips: Hoe bereid je een gezellige en lekker foute babyshower voor zonder de toekomstige moeder (en kind!) op te zadelen met een grote berg afval?

Decoraties
Juist omdat de babyshower in opkomst is, zijn er allerhande decoraties in omloop op Marktplaats en Weggeefhoeken of de kringloop. Wil je graag een opblaasbaby, een heerlijk kitscherige slinger van babyrompertjes of een ‘mom-to-be sjerp’? Check dan eerst het tweedehands aanbod. Zo scoorde ik tweedehands een sjerp, een bakvorm met o.a. een rammelaar en babyvoetjes vorm en het kaartspelletje ‘Babyweetjes’. Leuk voor aanstaande ouders met een goed gevulde spelletjeskast.

Als tweedehands geen optie is, ga dan voor decoraties die opnieuw gebruikt kunnen worden. Bij slingers is dat vrij makkelijk; geef bijvoorbeeld een geboorteslinger cadeau, een slinger met stoffen vlaggetjes met de naam en geboortedatum van de baby erop. Deze slinger kan jarenlang bij elke verjaardag van zolder gehaald worden. De babyshower is een goed moment om de slinger alvast te showen, versier er de kamer mee! Hij moet natuurlijk wel weer mee naar huis, want de naam en geboortedatum moeten later nog toegevoegd worden 😊.

Wij kochten de slinger bij de sociale werkplaats in ons dorp, ze zijn ook op Etsy te verkrijgen. De letterslinger is ook een leuke optie. Wij maakten de tekst ‘Hoera je wordt mama!’. Na afloop van de babyshower kan het letterslingerpakket nog op allerlei gelegenheden gebruikt worden, bijvoorbeeld met de tekst ‘Hoera een jongen/meisje’. Als je toch decoraties nieuw aanschaft, vermijd dan in ieder geval deze supervervuilers: ballonnen, confetti en plastic rietjes. Wij kleedden de huiskamer verder aan met blauwe boeketten en kaarsen accessoires.

Luiertaarten
Dit is natuurlijk een vast nummer op een babyshower. Het is het duurzame cadeau bij uitstek want het wordt gegarandeerd 100% gebruikt. Kies wel een handige luiermaat als je een taart van wegwerpluiers maakt, bijvoorbeeld maat 3. Maat 1 groeien baby’s zo snel uit dat de luiers dan alsnog blijven liggen. Laat het cellofaan en de plastic wegwerpdecoraties achterwege. Versieren met papieren bootjes, bloemen of met babyprullaria uit de kringloop als je toch liever bijvoorbeeld plastic badeendjes wil gebruiken. Voor de moeder die wasbare luiers gaat gebruiken: een luiertaart van hydrofiel luiers is natuurlijk ook een goede optie. Daar kun je nooit genoeg exemplaren van in huis hebben. Je gebruikt ze als slabbetje, handdoek, onderlegger, knuffeldoekje, spuugdoekje, zonbescherming of gewoon als luier!

Cadeautjes
Geef een (aanstaande) moeder geen babyspeelgoed of sokjes! Deze komen vanaf de aankondiging van de zwangerschap in zulke enorme hoeveelheden haar kant op dat je haar een groter plezier doet deze niet te geven. Bovendien dragen baby’s vaak ook geen sokken. En spelen ze liever met hun eigen (blote) voetjes of het hondenvoer, de papierbak of andere dingen die eigenlijk geen speelgoed zijn. Een gezamenlijk cadeau in de vorm van een cadeaubon kan een idee zijn. Als je liever niet met lege handen aankomt, neem gerust iets mee wat tweedehands is. De kleinste babymaten gaan soms nog geen drie weken mee dus er is heel veel te verkrijgen wat er prima uitziet.

Eten en drinken
Vraag alle gasten iets mee te nemen. Kies voor papieren bordjes en bekers in plaats van wegwerpplastic. Of nog beter, met een bezoekje aan de kringloop ben je zo een stapel gebaksbordjes/koffiekopjes rijker, wie weet zelfs in roze of blauw. Daar hebben de aanstaande ouders meteen profijt van in de kraamtijd.

En als je nog twijfelt of zo’n duurzame babyshower wel gezellig is, zie hier het bewijs: 

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!