Verklein je afvalberg door bewust te consumeren

Spullen. Je verzamelt ze om je heen, maar het liefst niet teveel. Voor een groot deel van de spullen die het huis binnen komen, ben je zelf verantwoordelijk. Boodschappen, meubels, apparaten, woonaccessoires, boeken en kleding. Kado’s kun je enigszins sturen, maar heb je meestal niet veel invloed op. Bonnetjes, zegeltjes, spaaracties, afdankertjes en gratis prulletjes kun je buiten de deur houden, door te weigeren. Dat is natuurlijk niet helemaal aan jezelf, want er zijn ook nog huisgenoten die van alles meebrengen. Via kinderfeestjes komen de kleinste prulletjes binnen en ook ik maak mij hier schuldig aan.

Om toch scherp te houden welke aankopen we wel of niet doen, gebruik ik een stappenplan, die gebaseerd is op de Piraminder.

1. Ik koop niks, maar gebruik wat ik nog in huis heb. Het is niet altijd nodig om gelijk naar de winkel te rennen. Vaak is er wel een alternatief te verzinnen.

 • Als je een ingrediënt voor een gerecht mist, kijk dan of je het kunt vervangen door iets wat je al in huis hebt.
 • Als er iets kapot is, probeer het eerst zelf te maken. Ik heb al een paar keer aankopen uitgesteld of zelfs niet gedaan, omdat ik het gemaakt had. Denk aan een bloempot (gemaakt met lijm), handvat van de stofzuiger (gelijmd, daarmee aankoop drie maanden uitgesteld), maillot of sokken met een gat (dichtgenaaid), broodtrommel van bamboe (gelijmd). Of maak je eigen appeltaart, pizzadeeg, soep, of wat dan ook. Vaak zijn de ingrediënten wel in huis. Alleen nog de tijd, zin en skills! De voldoening is groot als het lukt.
 • Laat het repareren. Eén keer in de maand hebben we op zaterdag een repaircafé bij ons in de buurt. Daar zijn we weleens naartoe geweest, met een bestuurbare auto (helaas zonder resultaat). Of misschien ken je iemand die handig is.
 • Kijk of je een voorwerp een andere functie kunt geven. Een commode kan dienst doen als opbergplek van speelgoed in de woonkamer, van kopjes en schotels kun je een cupcake standaard maken.
 • Hergebruik bijvoorbeeld papier en karton. Ik bewaar gebruikt inpakpapier, om kadootjes opnieuw mee in te pakken of ik gebruik restjes gekleurd papier. Ik gebruik wc-rolletjes om in voor te zaaien voor de moestuin. De kinderen knutselen met papier en karton wat in de papierbak ligt. Tekeningen worden gemaakt op de achterkant van gebruikte A4-tjes.
 • Laat spullen rouleren in huis. Meubels en accessoires hebben bij ons geen vaste plek. Ik ben niet bang om een schilderij die op de (kinder)slaapkamer hangt, in de woonkamer op te hangen of andersom. De kinderen zijn blij als ik weer bedden, krukjes, stoelen, kasten en planten verschoven en verwisseld heb. Daardoor lijkt het of ze een nieuwe slaapkamer hebben.

 

2. Als we het zelf niet in huis hebben, probeer ik te lenen of te ruilen. Deze vlieger gaat niet altijd op. Je kunt niet alles lenen of ruilen. Het is ook fijn om zelf bepaalde spullen, gereedschappen of materialen in bezit te hebben (die andere mensen weer kunnen lenen). Maar een aantal dingen leen of ruil ik wel.

 • Boeken kun je bijvoorbeeld heel makkelijk ruilen. We hebben in de bibliotheek daar een speciale ruilkast voor. Je zet je eigen boek er in en je mag daarvoor in de plaats een ander boek uitzoeken. Of lees boeken / tijdschriften van vrienden, familie, buren. En leen je eigen boeken weer uit of geef ze weg. De bibliotheek is dé plek voor het lenen van boeken. Kinderen zijn tot 18 jaar gratis.
 • Ga naar een kledingruilparty of organiseer er zelf eentje. Ik ben vorig jaar met de buurvrouw voor het eerst naar een kledingruilparty geweest. Dat was echt ontzettend leuk! Ik nam een stuk of tien kledingstukken mee die ik niet meer droeg en kwam thuis met 10 á 15 ‘nieuwe’ kledingstukken. Voor de online (kinder)versie bestaat er krijgdekleertjes.
 • Ik ruil met mijn moeder weleens plantenstekjes. Zij heeft andere planten in huis dan ik, dus op die manier breidt je je plantencollectie uit, zonder er geld aan uit te geven.
 • Met een moestuin ruil en deel je sneller eten. De één kweekt bijvoorbeeld veel courgettes en komkommers en de ander pompoenen en bietjes. Er staat bij ons een speciale kist waar je je teveel aan groentes kunt neerleggen, die iemand anders weer kan meenemen. De kinderen mogen in de tuin van de buurman frambozen plukken en in ruil daarvoor leggen we daar ons overschot aan courgettes neer.
 • Er bestaan weggeefwinkels en de online versie is de weggeefhoek op Facebook (verder niet bekend mee, want: geen Facebook). Ik neem weleens bloempotten mee van de weggeefwinkel. Als ik bezig ben met stekken of verpotten, koop ik liever geen nieuwe. De kleinere bloempotten gaan weer terug naar de weggeef- of kringloopwinkel.

 

3. Als het niet meer lukt met gesloten beurs, koop ik tweedehands.
Er zijn genoeg plekken waar je mooie spullen kunt kopen, zonder de hoofdprijs te betalen, zoals:

 • Marktplaats. Als we iets nodig hebben in huis, kijken we daar altijd eerst. Dat begon toen we de babyspullen gingen verzamelen voor de tweeling. Een tweelingwagen, zo goed als nieuw, voor de helft van de prijs. Meubilair komt vaak van Marktplaats. Onlangs een mooi jaren ’60 Deens dressoir op de kop getikt. (Kinder)kleding kopen we meestal tweedehands.
 • De kringloop. Ik word gek van alle borden en kopjes die wekelijks sneuvelen. Als er een tekort dreigt in borden of kopjes, kijk ik eerst bij de kringloop. Ik hecht weinig waarde aan matching servies. Er is een enorm aanbod, dus ik kan enigszins kiezen in wat mijn smaak is. Verder kijk ik daar ook voor mooie vazen, potten, speelgoed, schilderijlijsten en meubels.
 • Voor tweedehands designer merken kun je kijken bij thenextcloset (tip van een vriendin!). In onze stad hebben we appel&ei waar je mooie en betaalbare kleding kunt vinden.
 • Naast delen, ruilen of tweedehands kopen, kun je ook iets huren. Een tweelingwieg hebben we voor een paar maanden gehuurd. Gereedschappen die we niet hebben, huren we weleens bij een bouwmarkt.

 

4. Als het niet anders kan, koop ik bewust nieuw. Niet alles is tweedehands te koop, dus als het echt nieuw ‘moet’, kijken we of het duurzaam, milieuvriendelijk, biologisch, ecologisch, of tijdloos kan.

Lees ook:

Verklein je afvalberg door de composteren

Verklein je afvalberg door minder plastic te kopen

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!