Te goed om te gaan

Onze moestuin levert ons een flink aantal maanden in het jaar groente en fruit. Dit jaar hebben we een kas erbij en kunnen we de maanden verlengen. In het gunstigste geval eten we van mei tot en met november uit de kas en van juni tot en met november uit de moestuin, met een uitloop naar februari (volgende jaar). Zo kunnen we in juli en augustus vrijwel elke dag wel van de moestuin eten en richting de herfst en winter wordt het 2 á 3 keer per week. Op dit moment hebben we prei, boerenkool en palmkool in de moestuin staan. Daarnaast hebben we pompoenen in voorraad liggen, die in november geoogst zijn. We hebben rode kool in de vriezer en in weckpotten. Maar dat is niet voldoende om een hele week van te eten.

Vorig jaar februari kwamen we een mooi initiatief tegen: TooGoodToGo. Aangesloten winkels doen hun waren aan het einde van de dag voor een zacht prijsje van de hand. Ze worden ook wel magic boxen genoemd. Ze hebben een app, waar je je kunt aanmelden en kunt kijken wat voor magic boxen er worden aangeboden bij jou in de buurt. Wij zijn zelf fan van de groente- en fruitbox van de Lidl. Vrijwel alle Lidl’s in onze stad doen mee aan deze actie. Op deze manier vullen we de groente en fruit iedere week aan, op het moment dat de moestuin minder te bieden heeft.

Wat ik fijn aan deze groente- en fruitbox vind, is dat het altijd een verrassing is wat er in de box zit. Dat maakt je creatief met koken. Als we het pakket ophalen, kijken we eerst wat er nog vers is en langer kan blijven liggen. Deze groenten bewaren we (gesneden) in de diepvries of koelkast. Groente die gelijk op moeten, staan dan diezelfde dag nog op het menu. Fruitsoorten die wat plekjes hebben of overrijp zijn, verwerken we in een smoothie.

Door het gebruik van de box redden we in ieder geval wat groente en fruit, wat anders weggegooid zou worden. Dat is natuurlijk gewoon zonde. We doen het dan ook niet vanwege de kosten. Maar dat de prijs gunstiger is dan anders, is uiteraard mooi ‘meegenomen’.

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!