Natuurlijk wondermiddel: baking soda

Misschien kent iemand nog de zand, zeep en soda emaille bakjes van vroeger? Ik ken ze niet vanuit mijn jeugd (daar ben ik te jong voor), maar ik heb ze weleens gezien in een kringloopwinkel of brocanterie.
Zand, zeep en soda was in de vorige eeuw niet weg te denken uit het huishouden. De (groene) zeep werd overal voor gebruikt, van de afwas tot het boenen van de vloeren. Als iets heel vuil was werd er soda gebruikt, wat nu huishoudsoda, zilversoda of kristalsoda wordt genoemd. In combinatie met zeep kreeg je een schoner resultaat. Als zeep en soda niet voldoende waren, gebruikte je fijn, scherp zand als schuurmiddel.

De moderne variant is voor mij azijn, (groene) zeep en baking soda. De soda van toen moet je niet verwarren met baking soda, wat ook wel baksoda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout wordt genoemd. Waar de soda van vroeger alleen voor het schoonmaken was (is), heeft baking soda een veel bredere toepassing.

Baking soda is een product die standaard in mijn keukenkastje staat. Sinds ik heb ontdekt wat je er allemaal mee kan, gebruik ik het bijna dagelijks. Het is een product wat heel lang houdbaar is, zonder in kwaliteit achteruit te gaan. Baking soda gebruik ik echt voor alles, dus niet alleen voor schoonmaken. Maar waar gebruik ik het allemaal voor?

1. Om deeg te laten rijzen en luchtiger te maken. Ik gebruik baking soda in plaats van bakpoeder voor het bakken van taart, koekjes en cake. Door te onderzoeken wat nou eigenlijk het verschil is tussen bakpoeder en baking soda, kwam ik erachter dat je bakpoeder niet zomaar met baking soda kunt vervangen. Baking soda is namelijk natriumbicarbonaat, een natuurlijk rijsmiddel dat zuur nodig heeft om zijn werk te kunnen doen. Als baking soda in aanraking komt met zuren, zoals karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt, komt er koolzuur vrij. Dit koolzuur zorgt voor de rijzende werking. Blijkbaar voeg ik altijd een zuur ingrediënt toe, want dit wist ik tot nu toe niet.
Bakpoeder bestaat uit een mengsel van natriumbicarbonaat, een zuur (wijnsteenzuur of citroenzuur) en een stabilisator (zetmeel zoals maizena). Hierdoor hoef je geen zuur meer aan het deeg / beslag toe te voegen.
Daarom kun je bakpoeder dus niet zomaar vervangen door baking soda. Je hebt echt een zuurhoudend product nodig in je beslag of deeg.
De werking van baking soda is krachtiger dan bakpoeder. Voor 2 á 3 theelepels bakpoeder gebruik je 1 theelepel baking soda.

2. Om de kooktijd te verkorten. Van bijvoorbeeld linzen of kikkererwten. Met één mespuntje baking soda kun je de kooktijd met 30-50 procent verkorten. Een bijkomend voordeel is dat de linzen en kikkererwten zo ook beter verteerbaar zijn.

3. Om vieze luchtjes te verwijderen. Baking soda neutraliseert / verwijdert luchtjes. Ik heb eens gelezen dat als je vies ruikende handdoeken of theedoeken hebt, je ze eerst in een emmer moet laten weken met een paar eetlepels baking soda. Daarna wassen in de wasmachine. Deze tip heb ik zelf nog niet uitgevoerd, maar ben het wel van plan.
Wat ik wel af en toe doe, is de houten snijplank ontdoen van ui- of knoflookluchtjes door wat baking soda op de snijplank te strooien. Na een paar uur spoel ik de baking soda er vanaf. Dit werkt ook met een vies geurende rugzak, schoenen, matras of vloerbedekking.
Als je last van nare luchtjes in je koelkast of vriezer hebt: zet er een bakje met 3-4 eetlepels baking soda in (2 á 3 dagen) en de vieze luchtjes zijn verdwenen.

4. Om mee schoon te maken. Ik gebruik het zo nu en dan in de toiletpot. Maar wel in combinatie met gewone azijn. Ik strooi baking soda in de toiletpot en daarna giet ik azijn eroverheen. Je ziet dat het gaat bruisen. Laat het een paar uur staan, liefst een hele nacht en dan heb je op een natuurlijke manier weer een schone toiletpot.

5. Om tandpasta mee te maken. Je neemt 2 eetlepels kokosolie, 1 eetlepel baking soda en 10 druppels etherische pepermuntolie (beter te weinig dan teveel!). Je mengt alles in een potje. Ik gebruik daarvoor een schoon jam potje. De kokosolie verwarm ik een beetje (in de winter met name), dan mengt het beter. De kokosolie werkt antibacterieel en de baking soda verwijdert tandplak en zorgt voor gezond tandvlees.
Ik gebruik de zelfgemaakte tandpasta afwisselend met gewone tandpasta. Dit doe ik omdat ik weleens gelezen heb dat het risico bestaat dat je glazuur beschadigt raakt, door de baking soda. Dus neem ik het zekere voor het onzekere en poets ik niet alle dagen met zelfgemaakte tandpasta.

Zo zijn er nog veel meer toepassingen die ik zelf nog niet geprobeerd heb:
– vermindert brandend maagzuur
– maakt tanden witter
– helpt tegen insectenbeten
– verzacht een jeukende huid
– verdrijft huismijt
– helpt tegen kalkaanslag
– maakt water minder hard
– frist meubels op
– snijbloemen blijven langer goed
– reinigt tegels
– maakt de smaak van tomaten zoeter (zuurgehalte wordt lager door toevoeging van baking soda)

Een gedeelte van bovenstaande informatie komt uit het boek ‘De 6 natuurlijke wondermiddelen voor dagelijks gebruik’.

 

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!