Melk tappen bij de boer (en andere duurzame initiatieven)

Het is een tijdje stil geweest op mijn blog. Ik wilde graag over duurzaamheid/zero waste schrijven en over Bechterew, maar van zero waste kwam de afgelopen maanden niks terecht. Ook over mijn ziekte had ik niet veel nieuws te vertellen. Nou ja, niks nieuws. Ik had gewoon geen zin om te schrijven. Bijna had ik het bloggen opgegeven, toen ik weer inspiratie kreeg. Ik had zin om bepaalde dingen aan te pakken. Maar wat precies?

52 weken duurzaam
Om te beginnen hebben we ons aangemeld bij 52wekenduurzaam.nl. Een mooi initiatief om in kleine stappen je leven wat duurzamer te maken. Iedere week krijg je een uitdaging in je mailbox die je kunt doen. Het hoeft natuurlijk niet, maar proberen kan altijd. In de eerste week is het de taak om je koelkast (of diepvries / voorraadkast) leeg te eten. Creatief nadenken dus over eten. Onze koelkast was al leeg bij het begin van de actie en moest nodig gevuld worden. Vooral omdat we aankomende week twee verjaardagen vieren.

Zoveel mogelijk eten uit de moestuin
Ook al is het winter en groeit er niet zoveel in de moestuin, toch kunnen we minstens twee keer per week eten uit eigen tuin. Denk aan boerenkool, spruiten, (vergeten) pastinaak, spinazie, prei mosterdblad en winterpostelein. De uitdaging is om te bedenken hoe we een heel jaar rond iedere week kunnen blijven eten van de moestuin.

Winterpostelein tussen het mosterdblad

Spinazie

Boerenkool

Spruitjes

Vergeten pastinaak

Groente kweken in een tuinkas
En om in de moestuin sferen te blijven: over een maand of twee krijgen we een tuinkas! Niet voor in de moestuin, maar deze gaan we in de achtertuin neerzetten. Een kas van 2 bij 2,5 meter. Best wel een groot object voor een tuin van nog geen 50 m2. Maar we gaan het gewoon doen. Een lang gekoesterde wens die in vervulling gaat.

Verminderen van plastic afval
De laatste tijd sloop er zoveel plastic naar binnen, dat de container zelfs vol was voordat deze geleegd werd. Dus ging ik – vol goede moed – weer met stoffen zakjes naar de supermarkt. Ik probeerde zoveel mogelijk los kopen en plastic te mijden. Hier wil ik de komende tijd nog meer op letten, maar wel binnen de mogelijkheden die er zijn in onze buurt. En één van de dingen die we nu eindelijk kunnen aanpakken zijn de melkpakken, want we kunnen…

Melk tappen bij de boer!
Ik werd getipt door de buren. Bij een zorgboerderij (6 km van ons huis vandaan) kun je melk tappen. Je moet eerst glazen flessen kopen voor 1,- per stuk en die kun je oneindig vullen voor 1,-. Het is gelijk een leuk fietsuitje met de kinderen. Ze wilden zelfs in de regen daar naartoe, zo enthousiast waren ze! Toen we de eerste keer daar waren, ging het niet gelijk goed. De machine gaf een error aan en moest ik de boer optrommelen om te helpen. Dat gaf mij de gelegenheid om te vragen of de melktap vaak werd gebruikt. Het bleek dat vóór de coronatijd de melktap niet rendabel was, maar nu juist wel! Het is voor veel mensen – net als voor ons – een uitje naar de boerderij. En tegelijkertijd zoeken steeds meer mensen naar duurzame initiatieven.

Links achter het deurtje kun je de melk tappen (fles schuin houden) en rechts gooi je een muntje in de automaat en druk je op start. Bij 1 liter stopt de machine vanzelf met tappen. 

Ik  drukte per ongeluk op ‘stop’ bij de tweede fles…

(Nog) meer bewegen
Normaal gesproken fiets ik ruim 60 km per week heen en weer naar school, maar daar komt in deze tijd niet zoveel van terecht. Ik ben begonnen met hardlopen. Een rondje van 2,5 km in de buurt. Ook dit is een activiteit die ik af en toe samen met de kinderen doe. De één op rolschaatsen, de anderen op een step en een space scooter. Het tempo is precies goed, niet te snel, niet te langzaam. Met wat rustmomenten tussendoor.

En zo zijn er nog meer nieuwe initiatieven die ik dit jaar wil uitproberen: koud douchen, intermitted fasting en nieuwe duurzame producten testen. Mijn ervaringen schrijf ik later dit jaar in een nieuw blog.

Lees ook:  hoe een goed voornemen een gewoonte wordt

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.
1 comment
  1. Leuk Ger dat je weer blogt!

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!