De kerstboom aftelkalender

Vol verwachting klopt ons hart.

Dat begint al in november als het Sint-Maarten feest voor de deur staat. Ik ben er niet mee opgegroeid, maar langzamerhand begint het een plek te krijgen in onze jaarlijkse gezinsrituelen. Dat het voor mij nog steeds een gevoel van ‘bedelen om snoep’ oproept, laten we maar in het midden.

Ook december en januari zijn maanden van verwachting. Aftellen naar het moment dat Sinterklaas zijn intocht doet, het moment dat de schoen gezet mag worden, aftellen naar pakjesavond. En als dit niet precies op 5 december valt, dan tellen we nog even af naar dat moment. Er wordt driftig afgestreept op een zelfgemaakte aftelkalender. Hoeveel nachtjes nog tot […]?

En de Sint is nog niet eens het land uit is, of de we tellen weer af naar kerst. Op school hebben de oudsten in de klas een speciale adventskalender. Ze noemen het ‘de lieve dingen’ kalender. Iedere dag wordt er een deurtje open gemaakt en staat er iets ‘liefs’ achter wat ze mogen doen. Een bosje bloemen geven aan iemand die het nodig heeft, een dagje vegetarisch eten (voor de lieve dieren), iemand een keer voor laten gaan bij de kassa, bij het oversteken of in de rij, een lief gedicht met stoepkrijt schrijven op het schoolplein, iemand een dikke knuffel of een compliment geven. Op deze manier werken ze naar kerst toe in de dagen van advent.

Tussendoor zijn er ook verjaardagen te vieren. Eén voor de kerstdagen en twee na oud en nieuw. Ook dit wordt nauwkeurig bijgehouden op wéér een andere kalender. Misschien wel één van de belangrijkste momenten voor de kinderen om naar toe te leven. Ze kunnen de nachtjes wel wegkijken.

Ik ben stiekem ook aan het aftellen. Aftellen totdat deze drukke dagen weer voorbij zijn. We zijn al op de helft! Daarnaast ben ik ook blij als we de kerstboom weer kunnen aftuigen en de kerstboom staat nog niet eens! Kun je nagaan hoe fan ik van de kerstboom ben. Ons huis is niet heel groot en een kerstboom vult al snel de ruimte, dus heb ik de kerstboom liever niet dan wel. Mijn man en ik hebben de afspraak gemaakt dat het ene jaar de kerstboom er wel in komt en het andere jaar niet. Dit jaar mag de kerstboom wel opgetuigd worden, tot grote vreugde van de rest van het gezin.

Twee jaar geleden hadden we voor het eerst een echte kerstboom en dat gaat nu ook weer gebeuren. Toch probeer ik wat andere suggesties aan te dragen, zoals: een kleinere kerstboom. Of de kerstboom aan het plafond hangen. Dan gebruik je de ruimte van de vloer ook niet. Nee, slechte ideeën, aldus mijn man.

Dus gaan we zeer waarschijnlijk een grote kerstboom kopen. Maar wel eentje met kluit. Die pas gekocht wordt als de jongste jarig is geweest. Die precies 24 dagen mag blijven staan en weer afgetuigd wordt voordat de oudsten jarig zijn. Die een plek gaat krijgen in de tuin als de feestdagen voorbij zijn.

Vol verwachting klopt mijn hart. We gaan aftellen naar het nieuwe jaar.

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!