7 duurzame items in de keuken

Een beetje een suf onderwerp, ik weet het. Maar ik hou nu eenmaal van simpele en mooie voorwerpen in de keuken, het liefst met een functie (en graag in de kleur mintgroen). Ik hou van producten die lang mee gaan. Producten die ik dagelijks of wekelijks kan gebruiken. Eerder versierde ik de keuken nog met vazen, potjes, zulk soort dingen. Daar ben ik mee opgehouden.

1. Weegschaal
Misschien wel mijn belangrijkste hulpmiddel in de keuken. Het is een rode weegschaal van Dille en Kamille. Die gebruik ik elke dag. Ik weeg graag alles af. Meel, bloem, pasta, rijst, groente, noten, pitten. Super handig als je een recept volgt, maar ook als je wilt weten of je niet teveel / te weinig eten gaat koken en je eten weg moet gooien.
Vroeger deed ik dat echt niet. Ik kookte een pak macaroni en wat ik deed met de restjes? Waarschijnlijk in de vuilnisbak. De weegschaal is bij ons onmisbaar geworden in de keuken.

2. Bakmat
Minstens net zo belangrijk als mijn weegschaal. De bakmat gebruik ik minimaal twee keer in de week, vooral om lijnzaadcrackers op te bakken. Een paar jaar geleden kreeg ik deze voor mijn verjaardag, ter vervanging van bakpapier. Inmiddels zijn de gebruikssporen te zien, maar nog steeds bruikbaar (niet fotowaardig, helaas). In een ronde vorm voor bijvoorbeeld taart, is de bakmat niet goed te gebruiken, maar dan vet ik de bakvorm extra goed in. Werkt ook prima!

3. Compostbak
Zoals je misschien gelezen hebt in mijn blog over composteren, hebben wij een compostbak. Een grote, groene in de tuin en een kleintje in de keuken. Eens in de 2 á 3 dagen leeg ik het kleine bakje in de grote bak. Gekookte restjes groente of vlees/vis mag in de gft en verzamelen we in een klein schaaltje. Niet ideaal, maar het zijn zulke kleine beetjes, dat we het niet erg vinden om deze iedere dag te legen.

Links: de grote compostbak. Aan de onderkant zit een klep die zijwaarts geopend kan worden. Rechts: de composthoop na 2 jaar composteren. Het onderste gedeelte is bijna klaar om gebruikt te worden. 

4. Koffiemolen
Een koffiemolen is niet persé onmisbaar in de keuken, maar in ons geval wel. Eigenlijk gebruiken we deze bijna niet om koffiebonen mee te malen (ieder jaar één keer om gemalen koffie mee te nemen met vakantie) maar malen we andere dingen, zoals zaden, noten, pitten, havermout, boekweitgrutten. Hoe groter de zaden/noten, hoe sneller het gaat met malen.
De koffiemolen hebben we jaren geleden gekocht op Marktplaats voor 5,- en ik ben er nog steeds blij mee. Ook de kinderen vinden het leuk om te helpen met draaien. ‘Mam, mag ik nu weer malen?’ En dan het magische moment om het bakje onderin open te maken, om te kijken hoever we al zijn en het bakje te legen in de schaal.

De koffiemolen die wij hebben, wordt schootkoffiemolen genoemd. Een stukje geschiedenis hierover:

De eerste koffiemolens werden schootkoffiemolens genoemd omdat ze tussen de dijen werden geklemd bij het gebruik. (Dat doe ik dus ook, omdat het de enige manier is om de koffiemolen stabiel te houden.) De eerste koffiemolens werden, rond 1709, vervaardigd uit ‘Stiermarks staal’, wat uit de Duitse plaats Neurenberg kwam. De bekendste eerste Nederlandse koffiemolens waren van het merk PeDe.

De schootkoffiemolen heeft aan de bovenkant een slinger om te malen en aan de onderkant een schuiflade waarin de gemalen koffie werd opgevangen. Het malen van koffie met een schootkoffiemolen heeft een vrij eenvoudige werking. Het systeem is nagemaakt op voorbeeld van windmolens  die gebruikt worden voor het malen van graan. De wieken die draaien door de wind, zetten de maalsteen in beweging waardoor graan geplet wordt tussen twee stenen. Bij de koffiemolen wordt de beweging van de schijf op gang gebracht door aan de hendel te draaien, waarbij de gemalen koffie onderaan in een la terecht komt. (Bron: Koffiebean)

Links: Boekweitgrutten maal ik om pannenkoeken mee te bakken. Rechts: wat ik zelf wel heel leuk aan de koffiemolen vind, is dat er wat geschreven staat op de achterkant van het laatje. Ik zie er zelf WO II in, maar het kan ook iets heel anders zijn. Ik ga er vanuit dat het een oudje is.

5. Deegroller
Eerder gebruikte ik altijd een longdrinkglas als deegroller. Voldeed uitstekend, totdat er een keer een glas knapte en ik voor niks al die moeite had gedaan om deeg te maken. Ik besloot om een deegroller voor mijn verjaardag te vragen. Een grote, zodat ik ook flink kon uitrollen (pizzadeeg bijvoorbeeld). Tot op heden gebruik ik de deegroller wekelijks. Qua lengte past hij net niet in de kast (50 cm), dus ligt de deegroller tussen de pannen.

6. Siliconen ijsvormpjes
In een poging om met plastic te minderen en duurzamer te leven, heb ik een aantal jaar geleden siliconen calippo ijsvormpjes gekocht. In de zomer maak ik dan sinaasappelijsjes of meloenijsjes. Nu we een nieuwe moestuin hebben met veel meer frambozen, aardbeien en bessen, lijkt het me ook leuk om rode vruchten ijsjes te gaan maken.

7. RVS rietjes
Onze laatste aanwinst voor in de keuken zijn rvs-rietjes. Totaal overbodig als je kinderen ook gewoon uit een glas kunnen drinken. Maar voor een verjaardag of feestjes vind ik het een uitkomst. Het ziet er leuk uit in een glazen flesje en voor de kleinste neefjes en nichtjes is het heel handig.

Waar ik ook nog steeds blij van wordt, zijn mijn ‘mintgroene’ items: de smeg-koelkast (is inmiddels bijna 8 jaar oud), twee fruitschalen die altijd in gebruik zijn, mijn pastelkleurige jaren 60 gebaksschoteltjes en een vergiet die ik ook dagelijks gebruik.
Iedere week sneuvelt er wel wat van het servies of kopjes. Als ik merk dat we misgrijpen, ga ik naar de kringloopwinkel om het servies weer aan te vullen. Ik ben opgehouden met matching dingen, maar als het een pastelkleurtje heeft, neem ik het graag mee.

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.
1 comment
  1. Goeie tip van de bakmat.. die kenden wij nog niet 🙂

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!