4x DIY slinger

Ieder jaar – rond de verjaardag van de kinderen – krijg ik zin om een (verjaardag)slinger te maken. We hebben al een aardige collectie. Van stoffen slingers die ze met hun geboorte hebben gekregen tot zelfgemaakte vlaggetjes van papier.

1. Slingers van restjes stof
In een bak bewaar ik alle resten stof. Oude gordijnen, kledingstukken, oude tafelkleden van de kringloop of lapjes die over zijn van een ander DIY project. Als het een mooie kleur heeft of een leuk patroon, dan bewaar ik de stof. Ik wilde graag zelf eens een slinger maken van stof. Zonder patroon of stappenplan ben ik aan de slag gegaan.

Ik tekende op 4 verschillende stoffen een vlaggetjespatroon (15 x 21 cm). Ik had stroken gemaakt van 21 cm en dubbel gevouwen. De goede kanten op elkaar (foto 3). Ik spelde ieder vlaggetje vast met twee spelden (foto 1).

In totaal had ik 30 vlaggetjes getekend en uitgeknipt. Ik heb een vlaggenlijn gebruikt van xxl garen (wat gemaakt is van restjes stof), ongeveer 10 meter (foto 3).

Ik naaide de schuine kanten, ongeveer een halve centimeter van de rand af . Aan de bovenkant hield ik een centimeter over, om straks  om het xxl garen heen te vouwen (foto 1). Ik draaide de stof naar de goede kant buiten en streek alle vlaggetjes (foto 2 en 3).

Tijdelijk mijn naaiatelier

Ik spelde de vlaggetjes vast aan de slinger en naaide ze daaraan vast. 

En, tada! Na een dagje werken had ik een eigengemaakte stoffen slinger van restjes stof!

Eén tip voor mezelf: in plaats van 1 cm over te houden aan de bovenkant, kan ik beter 2 cm overhouden. De vlaggenlijn is namelijk best dik (ongeveer 1 cm), dus was het lastig om de vlaggetjes strak om de vlaggenlijn heen te vouwen. Bij een dunnere vlaggenlijn is 1 cm voldoende.

2. Slingers van krantenpapier
Met wc-rollen en verf kun je mooie patronen maken. Deze zijn door onze kinderen gemaakt. Eerst stempelen, laten drogen en daarna uitknippen.

3. Slingers uit één A4-tje
Voor als je het leuk vindt om een klein slingertje te maken. Ik maakte onderstaande slinger uit één velletje zwart papier. Je kunt natuurlijk iedere kleur gebruiken die je leuk vindt.

Uiteindelijk houd je 9 kleine driehoekjes restpapier over. Als je geen restpapier over wilt houden, kun je deze driehoekjes er tussen plaatsen (zie onderstaande foto als voorbeeld).

4. Slingers van wol
Ook kun je slingers van (restjes) wol maken. Het zijn eigenlijk kleine kwastjes aan een vlaggenlijn. Kies een aantal kleuren die je mooi bij elkaar vindt passen. Voor elk kwastje gebruik je twintig draadjes van 20 cm. Je kunt de slinger zo lang mogelijk maken als je wilt.
De draden vouw je om de vlaggenlijn heen en bindt het aan de bovenkant vast met een los draadje (zie foto hieronder).

Veel plezier met maken!

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!