Tijd om te oogsten (deel 2)

Wie een moestuin bestiert, moet niet bang zijn voor alles wat kruipt, glijdt, vliegt, bromt en zoemt. Op de eerste dag van de zomer is het een gegons van jewelste. Bijen en hommels die hard aan het werk zijn en daarbij flink van zich laten horen. Negen van de tien keer zit je in de weg en vliegen ze nog net niet door je heen. Ik ben niet heel bang aangelegd wat betreft vliegende insecten, maar ze moeten niet te dichtbij komen. Dan ren ik wel een rondje door de moestuin, in de hoop dat ze iets aantrekkelijkers tegenkomen, een mooie goudsbloem of zo.

Goudsbloemen: uit de tuin van de buren overgewaaid naar onze tuin.

Maar om wat te kunnen oogsten in juni, moet ik het gezoem trotseren. Bijvoorbeeld als ik aalbessen wil plukken, dan moet ik goed kijken waar ik mijn hand plaats. De aalbessenstruik is namelijk vergroeid met de bramenstruik van de buren en die wordt goed bezocht door bijen.

Wat ook goed bezocht moet worden door bijen zijn bloemen van aardbeien. Je kunt aan je aardbeien zien of het goed gaat met de bijen in de omgeving. Als je mooie, hartvormige aardbeien hebt, dan betekent dat de bloem van de aardbeienplant volledig bestoven is. Op elke stamper in de bloem is stuifmeel terecht gekomen. Misvormde aardbeien zijn een teken dat er niet genoeg bijen zijn om de bloem volledig te bestuiven. Aardbeien kunnen wel zichzelf bestuiven – omdat ze tweeslachtig zijn  – maar hebben ook hommels, bijen en andere insecten nodig voor de bestuiving.

Wat onze eigen aardbeien betreft: grotendeels zien ze er prima uit, hier en daar een misvormde aardbei. Maar die smaakt er niet minder om. We hebben vooral kleine aardbeitjes. Uitzonderingen daargelaten. Maar dat komt omdat ik alle bloemetjes laat zitten, waardoor de energie naar alle bloemen gaat, in plaats van een aantal bloemen.

Onze aardbeiplanten zijn twee jaar oud en na het derde jaar moet je ze vervangen. In ieder geval verplaatsen. Je hoeft daarvoor niet naar het tuincentrum te rennen om nieuwe te kopen, maar je maakt van de uitlopers stekjes. De stekjes laat je wortelen in een bakje en daarna plant je ze uit. Het plan is om daar begin september mee te beginnen óf wanneer de planten uitlopers gaan maken.

Aardbeiplanten met hooi onder de aardbeien. Zo blijven de aardbeien redelijk droog, ook na een fikse regenbui.

Een uitloper kun je in een potje met aarde stoppen, terwijl deze aan de moederplant blijft vast zitten. Na een paar weken zijn ze geworteld en kun je het plantje losmaken.

Wat hebben we nog meer kunnen oogsten?

Kapucijners
Ik bewaar de gedopte kapucijners in een bakje in de diepvries en zodra ik genoeg heb voor een maaltijd, maak ik er iets lekkers van.

Tuinbonen
Ze hadden last van zwarte luis, maar door de heftige regenbuien van de laatste paar weken, zijn ze allemaal verdwenen. Daar kan geen plantenspuit tegenop! Daardoor is het oogsten ook wat prettiger. Geen vieze drab van luis aan je handen.

Kropsla
Schiet gelukkig niet door zoals vorig jaar. We hadden toen in juni een aantal plantjes gekregen van iemand, maar daar hebben we niet van kunnen eten. Het was toen ook te warm om nog sla te planten, maar wisten wij veel! Dit jaar is het veel minder warm dan vorig jaar, dus ik durf het nu wel aan om weer nieuwe sla te zaaien. Ik heb een ander soort erbij gekocht, namelijk eikenbladsla die je als pluksla kunt gebruiken. Voor de afwisseling.

Een ander soort groente die ik aangeschaft heb, is bladmosterd. Qua structuur en smaak lijkt het op rucola, maar heeft ook iets weg van spinazie.

Broccoli en rode kool
De eerste kroppen zijn geoogst. De koolsoorten hebben last van koolvlieg. Ik heb er afrikaantjes tussen gezet, in de hoop dat ze verdwijnen.

De oogst van de eerste zomerdag: een kilootje aardappelen, broccoli, sla, tuinbonen, slabonen, kapucijners, aardbeien en aalbessen.

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (38) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!