Tijd om te oogsten – deel 1

Omdat er ongetwijfeld nog meer blogs komen over oogsten, deel ik ze alvast op. Rond deze tijd van het jaar (begin mei) is de oogst nog wat karig, maar genoeg om er 1 á 2 keer per week van te eten.

We begonnen met spinazie, het eerste wat gezaaid is in de moestuin. Meestal maak ik een spinaziesalade, omdat je anders niks overhoudt. Het is namelijk niet zo dat je gelijk een halve kilo oogst. Blaadje voor blaadje wordt de spinazie geoogst en na een half uur ben je blij als je zakje vol zit met 200 gram. De kinderen zijn er niet dol op, dus maak ik voor hen een stamppot rauwe spinazie. Als je het snijdt, lijkt het een beetje op andijvie.

Rechts: een spinaziesalade met (zongedroogde) tomaat , olijfjes en komkommer. Je kunt er van alles in doen, maar mijn eigen favoriet is spinazie met feta, appel en walnoten + een zelfgemaakte dressing van balsamicoazijn, mosterd en honing. 

We hebben ook al een paar keer kropsla gegeten: twee keer een hele krop uit de moestuin en een aantal keer geplukt uit de potjes die in onze eigen tuin staan. Ik vind het een fijne methode. Als ik een paar blaadjes nodig heb voor de lunch, dan pluk ik uit de potjes. Voor het hele gezin is een krop dan weer handig. Ik heb donkerrode kropsla (Wonder der vier jaargetijden). Het moet eigenlijk een beetje groen / donkerrood qua kleur zijn, maar bij ons in de volle grond wordt de hele krop donkerrood. Ik heb het idee dat de slakken de sla daardoor minder aantrekkelijk vinden (wat handig is voor ons!)

Onder de plastic flessen zitten jonge plantjes. Eigenlijk is het niet nodig, want de slakken hebben er geen trek in. Inmiddels zijn ze er ook al af.

Tenslotte zijn de radijsjes al lang en breed klaar. De radijsjes heb ik gemixt met wortelzaad. Wortel heeft veel meer tijd nodig om de groeien. Nu zijn de radijsjes klaar en zie je de worteltjes opkomen.
Radijsjes kun je rauw eten, maar dan zijn ze best pittig / scherp in de mond. Eerder vond ik ze vies, maar nu eet ik ze als tussendoortje. Of ik roerbak ze met wat knoflook. De smaak lijkt dan een beetje op witlof.

Links: wortelplantjes tussen de radijsplantjes.

Verder moet ik qua oogst nog even geduld hebben. Waarschijnlijk gaat het in juli helemaal los!

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (38) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!