Plantengier maken

Het is heel eenvoudig: je verzamelt brandnetels, heermoes en misschien nog wat andere planten. Je stopt het in een afgesloten bak, samen met (regen/grond)water en dan moet je de bak een paar maanden vergeten.
Tenminste, zo ging het bij ons. Het was nog redelijk koud, toen ik bedacht om plantengier te gaan maken. Ik had ook bedacht om de planten mee naar huis te nemen – en de gier in onze tuin te maken – want dan kon ik het in de gaten houden. Alleen… als het achter pallets verborgen staat, ben je die bende zo vergeten.

Tot nu. Mijn man vond de bak achter de pallets en was benieuwd wat erin zat. Ik had de bak zo vol gedaan met water, dat bij de geringste aanraking, er een golf gier over de rand ging. Ondanks dat er een deksel op zat. Wat een vieze po*plucht zeg! Neem het alsjeblieft mee naar de moestuin! Na drie keer wassen kreeg hij het nog steeds niet van zijn handen.

Maar ja, het is wel goed voor de plantjes. Plantengier is de vloeibare variant van compost. Je laat planten in het water gisten, waardoor er voedingsstoffen in het water vrij komen. Brandnetels bevatten veel stikstof en mineralen en stimuleert de groei van planten. Heermoes bevat kiezelzuur, versterkt de plant en voorkomt schimmelvorming. Als ik een compleet goedje zou willen maken, zou ik nog smeerwortel(blad) kunnen toevoegen, die kalium bevat en vruchtvorming stimuleert.

Of als je nog meer variatie wilt, kun je er munt, knoflookblad, duizendblad, boerenwormkruid, kamille, vingerhoedskruid, kleedkruid, zuring, distels, vlierblad, tomatenblad, goudsbloem, afrikaantjes, paardenbloem en varens toevoegen. (Bron: De moestuin van Mme Zsazsa)

Waar moet je op letten als je plantengier maakt?

  • Maak de gier altijd heel dicht op de plek waar je het uiteindelijk ook wilt hebben. Dus niet in je eigen tuin, als de moestuin een km verderop ligt. Ik kreeg het niet met goed fatsoen mee. De gier klotste over mijn fiets, één keer over mijn voeten.
  • Roer minstens 1x per dag in de plantenbrij. Dit heb ik niet gedaan, maar ik weet ook niet of dat heel erg is. Er zit nu een dikke schimmellaag bovenop de gier.
  • De plantengier is klaar als het niet meer gist (bubbelt) en het water zwart is. Het ligt vooral aan de buitentemperatuur hoe snel het klaar is. Het kan een paar dagen duren, maar ook een paar weken.
  • Je gebruikt alleen het water, niet de plantenresten. Een tip die ik las op internet: doe de planten in een netje of panty, dan haal je makkelijker de plantenresten er weer uit.
  • Gebruik de gier altijd verdund! Een verhouding van 1 op 10 is goed. Dus voor een gieter van 10 liter heb je 1 liter gier nodig.
  • Gebruik rubberen handschoenen. De gierlucht krijg je moeilijk van je handen.
  • Gebruik geen (plastic) schalen of bakjes met deksels die je in de keuken ook nog moet gebruiken. Daar blijft de gierlucht in hangen. En als je de bakjes in de vaatwasser stopt, heb je én de lucht in je vaatwasser zitten en nog steeds in de bakjes. Een kopje baking soda in de vaatwasser zetten doet trouwens wonderen.
  • De plantengier giet je niet op de bladeren, maar aan de voet van de plant. Anders verbranden de bladeren. Daarom doe je er ook goed aan om op een bewolkte dag te gieren. Je herhaalt dit proces eens in de 2-4 weken.
  • Courgette, pompoen, tomaat, kolen, prei, sla en spinazie doen het goed op dit stinkende watertje.
  • Deel met liefde uit als je teveel hebt gemaakt.

 

Ik maakte de gier voor dit verhaal nog een keer:

Je neemt een handvol heermoes,

wat smeerwortel bladeren

en brandneteltoppen. Gebruik hiervoor ook rubberen handschoenen!

Je stopt de heermoes, smeerwortel en brandnetel samen in een emmer. Je giet er (grond/regen)water overheen en laat het een paar dagen of weken afgedekt staan. De tip met de panty ben ik wéér vergeten!

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (38) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!