Ons eerste jaar moestuinieren

Het is bijna winter; tijd om te reflecteren, maar ook om vooruit te kijken.

Sinds een jaar hebben we een moestuin. We hebben een stuk grond van 50 vierkante meter overgenomen van de buren, bij de plaatselijke moestuinvereniging. In eerste instantie deden we het samen, maar vanaf nu is het van ons. Het stuk grond was behoorlijk verwilderd, dus zijn we vorig jaar september met het hele gezin aan de slag gegaan om de grond weer bewerkbaar te maken. We hebben al het onkruid verwijderd en de groenten geoogst die nog in de grond zaten, zoals aardappelen, bietjes en knoflook. De zwarte bessenstruik en de frambozenstruik hebben we verplaatst van het midden naar de zijkant van de moestuin. De moestuin hebben we in vakken ingedeeld, sommige vakken wat groter, andere wat kleiner. In het midden van de moestuin hebben we een pad gemaakt van betontegels. Aan de zijkant hebben we kleinere paadjes gemaakt van boomschors.

 

De groenten en het fruit die we in de moestuin hadden dit jaar, waren: aardbeien, bietjes (Chioggia), gele en groene courgette, broccoli, maïs, knolvenkel, stamslabonen, pompoen (groene Hokkaido), watermeloen (Sugar Baby), spruitjes, tomaten, cherrytomaten, komkommer, zwarte bessen, frambozen, wortels, tuinbonen, spinazie en boerenkool.

Het fruit: de zwarte bessenstruiken en de frambozenstruik stonden er al en hebben we verplaatst. We hadden behoorlijk wat zwarte bessen, maar de frambozen deden het minder goed. De aardbeien hebben we dit jaar gekocht bij een tuincentrum, twaalf stuks. Die deden het best goed, maar je moest niet verwachten dat je iedere week met een bakje aardbeien naar huis ging. Meestal werden ze in de moestuin al opgegeten. Dat gold trouwens ook voor de frambozen. Van de zwarte bessen heb ik één keer jam gemaakt. Die was heel lekker, dus die onthouden we voor volgend jaar.

De watermeloen was een verrassing. Het is deze zomer heel warm geweest, daar doet de watermeloen het heel goed op. Wat ik jammer vond was dat ik niet precies wist wanneer ik de watermeloen kon oogsten. Ik las ergens dat je ze na 35 dagen moet oogsten, maar door de aanhoudende warmte gold dit natuurlijk niet. Ik heb een aantal keer te vroeg geoogst, een paar precies op de tijd en de laatste 5 watermeloenen kon ik weggooien, omdat ze veel te rijp en meelderig waren. Desondanks hebben we er heerlijk van gegeten en was het favoriet bij de meiden.

De groente: groenten die heel goed gingen waren de courgettes (met stip op 1!), de stamslabonen, de watermeloen en de bietjes. Van deze groenten hebben we behoorlijk van gegeten. De courgettes waren niet aan te slepen. Tja, wat wil je met 6 groene courgetteplanten en 2 gele. Ook gaf de stamslabonen 6 kg oogst.

De maïs en ook wel de knolvenkel was mislukt. De maïs hadden we te laat geoogst en daardoor helemaal uitgedroogd. De knolvenkel schoot al snel door en wat we geoogst hadden, was nogal taai. Desalniettemin hebben we toch van de knolvenkel gegeten. Ik heb er soep van gemaakt, in combinatie met de courgette.

De planten van de komkommers en tomaten stonden deels bij ons in de eigen tuin en deels in de kas van de buren. Achteraf gezien hadden de tomaten makkelijk in de moestuin kunnen staan, want het is zeer droog weer geweest. Waarschijnlijk gaan we dat volgend jaar wel doen, om uit te proberen. Wist je dat je de tomaten heel makkelijk in huis kan laten rijpen? Je plukt ze als ze nog groen zijn, maar wel al een lichte verkleuring vertonen. Zo kun je tot laat in de herfst nog tomaten eten.

Voor volgend jaar (2019) hebben we nog geen vastomlijnde plannen. Ik wil in ieder geval wat bloemen gaan zaaien / planten en wat nieuwe groenten uitproberen, zoals prei, sla en stokbonen.

Wordt vervolgd!

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (38) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!