Moestuin plannen in januari

Het vorige seizoen is officieel nog niet voorbij of ik denk alweer aan het nieuwe seizoen. Er staat nog prei en boerenkool in de moestuin en de laatste rode kool is geoogst, maar de tijd begint te dringen voor een nieuw plan.

Ergens in de herfst was ik al enthousiast begonnen met een schema, omdat ik rekening moet houden met wisselteelt. Wisselteelt is het rouleren van gewassen in de moestuin. Daarbij houd je een bepaalde volgorde aan. Ik houd de volgorde van deze site aan. Dit kun je ook zien in de onderstaande indeling die ik voor 2020 heb gemaakt. Je mag ook deze volgorde aanhouden als je in de knoei komt met de roulering: groentegewassen – kool- en knolgewassen – wortelgewassen.

Hieronder vind je onze oude en nieuwe indeling van de moestuin:

Zoals je ziet heb ik zoveel mogelijk de gewassen in deze volgorde gewisseld. En anders gebruikte ik de verkorte versie: groente – kool/knol – wortel. Als dat ook niet lukt: er moet in ieder geval iets anders worden gezaaid dan vorig jaar.

Daarnaast maakte ik een lijstje met groente die ik dit jaar weer wil kweken en een aantal groente die ik nieuw wil uitproberen, verdeeld in gewassoorten.

Alle groenten met een * erachter, zijn nieuwe groenten die we willen uitproberen.

Koolrabi is een impulsaankoop geweest en eerlijk gezegd hebben we het ook nog nooit gegeten. Maar het moet rauw naar selderij smaken en gekookt lijkt het op bloemkool, maar net wat pittiger. We hebben de paarse teeltvorm gekozen. Bloemkool zie je dus ook niet meer in het rijtje terug, maar in plaats daarvan de koolrabi. Ik ben een beetje klaar met de bloemkool, omdat ze veel ruimte eisen, maar weinig opleveren.

Wat we ook nieuw hebben aangeschaft, zijn zaden van peultjes en doperwten. Kapucijners en tuinbonen staan dit jaar niet op het lijstje.

Tomaten hadden we vorig jaar al, maar daar zijn twee nieuwe soorten aan toegevoegd (roma en vleestomaten). Hetzelfde geldt voor de pompoen. In plaats van de Delicata en Sweet Dumpling, heb ik dit keer een oranje variant: De Uchiki Kuri. Het is een Hokkaido-pompoen die ongeveer 1 á 2 kg kan worden. Dit is ook een pompoen die meer geschikt is voor soep (wat we vaak eten).

Spruitkool hebben we twee jaar geleden in de tuin gehad, maar nu de rode variant gekozen. Deze zijn wat milder, nootachtiger en zoeter van smaak, met name als de vorst erover heen geweest is. Zetmeel wordt dan omgezet in suiker. Hetzelfde gebeurt ook wanneer je spruitjes invriest. Verder wordt er gezegd dat ze minder bitter zijn dan de groene variant en ze gezonder zijn, vanwege de antioxidanten die er in zitten.

De gele ui gaan we dit jaar zaaien, in plaats van poten. We hebben vorig jaar ook rode ui (voor)gezaaid en dat beviel goed.

Kardoen en artisjok heb ik vorig jaar gezaaid en zijn vaste planten. Daarom staan ze nu ook niet in de lijst van te zaaien groenten. De kardoen- en artisjokplanten staan rechts voorin de moestuin.

De aardperen die ik in de grond heb laten zitten (van de vorige eigenaren), ga ik er uit scheppen. Ze woekeren enorm en ik ben eerlijk gezegd niet zo’n fan van de aardpeer (mijn buik in ieder geval niet).

Om mezelf tijd en moeite te besparen, probeer ik dit jaar zoveel mogelijk ter plaatse te zaaien en niet meer zoveel voor te zaaien. Dat heeft me heel veel tijd en energie gekost en ik weet niet of het qua opbrengst nou beter was, dan wanneer je niet voorzaait.

Tenslotte nog een DIY / hergebruik tip:
Wij kregen met kerst een wijnkist met twee wijnen. We wisten niet zo goed wat we met de houten kist moesten. Toen kreeg ik het idee, om daar de zaden in te bewaren. De metalen koekblik – die ik eerder gebruikte – zat stampvol, dus heb ik alles overgeheveld naar de wijnkist.

Op een zaterdagmiddag heb ik – samen met de kinderen – de kist geschilderd. Ik had nog lettervormpjes, die we gebruikten om er woorden op te schrijven, zoals moes, zaden, groenten, bloemen, tuin. Daarna met plakkaatverf ingeschilderd.

Ziehier het resultaat!

De indeling kan nog wat strakker, op alfabetische volgorde en met kaartjes. Maar dat is het volgende project.

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!