Hergebruik en restjes

Een tijdje geleden schreef ik een stuk over bewust consumeren in vier stappen:

  1. Koop niks, maar gebruik wat je nog (in huis) hebt
  2. Leen of ruil
  3. Koop tweedehands
  4. Koop bewust nieuw

Op het eerste punt wil ik nog verder ingaan, want dat is eigenlijk één van mijn favoriete manieren om verspilling tegen te gaan. Ik ben geen verzamelaar of een eeuwige bewaarder, maar ik zie snel of ik nog iets kan gebruiken of niet. Restjes hout bijvoorbeeld. Dat wordt hier bijna nooit weggegooid. Zo hebben we al aardig wat ‘meubelstukken’ gemaakt. Van restjes mdf  – wat we over hadden van het bouwen van kasten op zolder – maakten we een grappig huisje. Of van restjes spaanplaat die we kregen van mijn schoonouders: twee nachtkastjes en een organizer voor aan de muur. Een oude schommel van vroeger werd getransformeerd tot wandplank. Het formaat werd bepaald door de restjes.

Ook buiten kunnen we hout vaak hergebruiken. Hetzij van oude schuttingdelen, palen of stammetjes van struiken / bomen die gesnoeid zijn. Deze materialen kunnen we nu mooi gebruiken in de moestuin.
We kregen frambozenstekjes van de pianolerares van één van onze dochters en die moesten de grond in. Je kunt er voor kiezen om ze als struik te plaatsen, maar ik wilde graag een haagvorm. Met wat palen die nog in onze tuin stonden en twee rekken die achter in de moestuin lagen, heb ik een constructie gemaakt waar de frambozen tegen aan kunnen groeien. Ook kregen we groeirekken van vrienden, die we voor de braamstruik en voor de kapucijners konden gebruiken.

Links: de kapucijners, die uiteindelijk tegen het rek aan moeten groeien. Rechts: de zomerframboosstekjes tegen een zelfgemaakte constructie met materialen die er nog lagen.

De compostbak die er nog stond en bijna instortte, hebben we afgebroken. Op een andere plek hebben we een nieuwe gebouwd. We hadden nog palen over van de nieuwe moestuinbakken en wat gaas uit de schuur. In de vorige compostbak lagen veel onverteerde takken. Die heb ik eruit gehaald en gebruikt als borders voor de aardbeien. De gereedschapskist die er nog staat van de vorige eigenaren, valt ook bijna uit elkaar. We denken erover om een nieuwe te bouwen, maar het hout van de kist te gebruiken om de moestuingrenzen aan te geven.

Links: de nieuwe compostbak. Planken van de oude compostbak zijn ook gebruikt ter versteviging. Rechts: het aardbeienbed met snoeisel als border uit de oude compostbak.

Via mijn werk ben ik in het bezit gekomen van oude gevelletters. Daarmee kan ik het woord ‘rust’ en ‘De tuin’ maken. Die zet ik in de moestuin om Oost-indische kers overheen te laten groeien.

Ook etenswaren kun je hergebruiken. Je kunt het natuurlijk op de composthoop gooien, maar soms kun je het doelgericht gebruiken. Op dit moment spaar ik eierschalen, die ik door de grond wil werken bij planten die kalk nodig hebben. Bananenschillen kun je gebruiken als meststof. Als je ze gesneden in een afsluitbare pot stopt, met water erbij, dan heb je vloeibare meststof. De planten schijnen er goed van te groeien. Of je wikkelt om de wortelkluit van elk tomatenplantje dat je in de grond stopt, een bananenschil. Het plantje zal de stoffen in de schil geleidelijk opnemen en er goed van groeien. (Bron: hetkanwel)

Rechts: een nieuwe poging om uit een avocadopit een plant te laten groeien.

Tenslotte gebruik ik (plastic) verpakkingen voor hergebruik. Ik probeer natuurlijk zoveel mogelijk plastic buiten de deur te houden, maar soms zijn bepaalde verpakkingen reuze handig. Zo heb ik melkpakken en wc-rollen gebruikt om in voor te zaaien. Wc-rollen hebben als voordeel dat ze mee de grond in kunnen en verteren. In eierdozen heb ik de aardappelen laten voorkiemen.
Van familie heb ik plastic flessen gekregen, om over tere plantjes heen te zetten, zoals slaplantjes. Deels om ze te beschermen tegen nachtvorst en deels voor de slakken. Die hebben al een aanval gedaan op mijn rode kool plantjes (de enige plantjes die ik niet voorgezaaid heb). Deze methode heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar ben wel benieuwd of het de slakken op afstand houdt.

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!