De zaaikalender

Als je eenmaal besloten hebt wat voor groenten je in de moestuin wilt, is het handig om te weten wanneer je moet gaan beginnen met (voor)zaaien en wanneer je moet oogsten. Ook moet je weten welke zaden binnenshuis en welke buiten in de kas of in de volle grond gezaaid moeten worden. Sommige groenten hebben een korte periode van zaaien tot oogsten (bijvoorbeeld radijs, spinazie, rucola en sla). Andere groenten hebben een langere aanlooptijd nodig, zoals prei, ui en spruiten.

Om deze informatie op een rijtje te zetten, gebruik je een zaaikalender. Een schema waar precies in staat wat je wanneer moet doen. Ik ben op internet al veel soorten tegen gekomen, maar ik maak mijn eigen zaaikalender. Ik hanteer de informatie die op de achterkant van de zaadzakjes staan. Van elke soort groente die ik besteld heb – of nog heb van vorig jaar – schrijf ik op wanneer deze gezaaid, gepoot of geplant moet worden. Door deze informatie te ordenen in een zaaikalender, weet ik dat je tomaat of courgette niet pas in juli moet gaan voorzaaien, maar in maart. En dat ik sla buiten moet voorzaaien en niet binnenshuis, want binnen is het te warm (de zaden kiemen bij een temperatuur tot 15 graden).

Zo’n schema is trouwens niet heilig. Het is een houvast. Ik begin gerust een maand eerder met voorzaaien. En als er wordt gezegd dat je sommige groenten pas na IJsheiligen (15 mei) in de volle grond moet zaaien of uitplanten, luister ik daar niet zo naar. Ik kijk naar de weersvoorspellingen en als die gunstig zijn, kun je best een halve maand eerder beginnen met zaaien in de volle grond.
We zijn natuurlijk nog steeds een stelletje amateurs, we proberen ook maar wat. Ieder jaar leren we weer wat nieuws erbij en doen we ervaringen op.

Onze zaaikalender voor dit jaar is als volgt:

Zoals je ziet zijn de maanden april en mei de drukste maanden van voorzaaien en uitplanten. De meeste groente oogsten we in juli, augustus en september. Daarna is het afbouwen, snoeien, opruimen. Eventueel nog wat nieuws zaaien, op een plek die al leeg is. Spinazie is heel geschikt voor lege plekken. Je moet wel rekening houden met wisselteelt.

Sommige groenten kun je elke 2 – 4 weken zaaien, zoals wortels, bietjes, sla, spinazie. De reden is dat je niet op één moment heel veel oogst hebt, maar steeds om de paar weken genoeg hebt om van te eten. Dit hebben we vorig jaar niet gedaan, maar willen we misschien nu wel uitproberen. Bietjes kun je in de grond laten staan en steeds een portie oogsten. Dus bietjes zaaien we in één keer.

Pompoen kweken we dit jaar binnenshuis op, in plaats van in de volle grond. Vorig jaar was niks opgekomen. Blijkbaar was de grond te nat, want pompoenzaden rotten snel. Ik las hier een tip dat je pompoenzaden beter verticaal in de grond kunt steken, dan loopt het water er langs, in plaats van dat het op het zaadje blijft liggen (de zaden van pompoen zijn groot). Binnenshuis kunnen we de vochthuishouding wat beter reguleren dan in de moestuin zelf.

Bietjes probeerden we vorig jaar juist binnen op te kweken, maar dat lukte niet. Uiteindelijk ter plekke gezaaid en dat gaan we nu ook weer doen.Courgette hebben we vorig jaar al eind april in de volle grond uitgeplant. We hebben toen niet gewacht tot 15 mei. Je zag een lichte groeistop, omdat ze moesten wennen aan de lagere temperatuur buiten (gemiddeld 14 graden). Maar uiteindelijk hadden we in de zomer een hoge opbrengst. Als de weersvoorspellingen goed zijn, gaan we dat weer op die manier doen.

Naast groente willen we nu ook bloemen in de moestuin. Hieronder zie je de zaaikalender van de bloemen die we willen zaaien. De bloeitijd van het afrikaantje en de dahlia duurt tot de eerste nachtvorst.

Tenslotte willen we planten zoals Echinacea (Zonnehoed), Verbena (IJzerhard) en frambozenstekjes bij het tuincentrum halen.

Zodra het weer het toelaat, gaan we voorbereidingen treffen om de grond klaar te maken. De spruiten die nog in de moestuin staan, gaan we oogsten. De planten gaan er dan uit. Daarna is het tijd om alles aan te harken, zodat een rulle grond ontstaat. De grond bestaat nu uit bonken klei. We twijfelen nog of we de grond gaan bemesten, omdat we dit vorig jaar ook al gedaan hebben. Het is namelijk niet ieder jaar nodig.

Eén van de zeven spruitplanten. Er is al flink wat van geoogst.

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (38) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.
2 comments
  1. Leuk om te lezen! je krijgt het druk dus de komende maanden 🙂

    1. Ja, maar ik kijk ernaar uit!

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!