De tuinkas

Een aantal jaren geleden had ik niet kunnen bedenken dat we nu een kas in de tuin zouden hebben. Ik hoopte het natuurlijk wel, maar waar die zou moeten komen, was een ander verhaal.
Het begon ermee dat de schutting aan de linkerkant aan het aftakelen was. Twee jaar geleden was er al eens een paal vervangen, maar we wisten dat het niet lang zou duren of de andere palen zouden het ook begeven. Het was een grenen schutting, die we samen met onze eerste buren hadden neergezet. Dat was hun keus, vanwege de kosten. Gelukkig konden we met onze andere buren een hardhouten schutting neerzetten, die nog steeds recht overeind staat.

Vorig jaar besloten we – samen met vijf andere buren – een nieuwe schutting te laten plaatsen. Dit keer van Douglas hout. Voorwaarde van het bedrijf, die de schutting kwam zetten was, dat rondom de schutting 25 cm plant- en wortelvrij werd gemaakt. En laat daar nou net een enorme Eucalyptusboom staan. In een paar middagen is de hele linkerborder uitgegraven, struiken verplant en de boom werd geveld.

Een tijdje later werd de schutting geplaatst en konden we beginnen aan een nieuw plan voor de linkerkant van de tuin. In eerste instantie maakte ik met wat paaltjes en een stuk touw een kader, waar de tuinkas mogelijk zou kunnen staan. Mijn man moest nog overtuigd worden van het plan en op die manier kon hij al wennen aan het idee. Hij ging de kas in onze tuin photoshoppen, om te kijken of het niet te heftig zou zijn.

Uiteindelijk bleek de kas minder hoog en iets breder te zijn. We hebben de kas ook niet tegen de schutting aan gezet, zodat we er nog makkelijk bij konden met het plaatsen van het glas.  Zoals je op de rechterfoto ziet, hebben we een raam, die automatisch opent als het te warm in de kas wordt. Als het ’s avonds afkoelt sluit het raam weer. Het systeem werkt door middel van uitzetting. Het werkt dus niet op elektriciteit.

Foto’s van de (op)bouw:

De fundering

Het stond allemaal waterpas… soort van.

Fundering ingegraven.

Constructie opbouwen.

Het is daar heerlijk warm in het zonnetje!

Inmiddels hebben we de eerste groente gezaaid en geplant: rucola, mosterdblad, spinazie, sla, andijvie en bietjes. Ik heb een speciale (opgehoogde) bak gemaakt voor aardbeien. Zodra de eerste aardbeien te zien zijn, ga ik de aarde toedekken met wat hooi. Zodat de aardbeien droog liggen. Ook is de kas handig voor het voorzaaien. Er staat nu broccoli en rode kool te wachten totdat ze uitgeplant mogen worden. Dat gaat waarschijnlijk dit weekend gebeuren (half april).

De aardbeien (waarschijnlijk iets te dicht op elkaar geplant).

Heel handig, zo’n thermometer. De temperatuur kan flink oplopen, op een warme dag (20 graden) wel tot 40 graden!

De munt is met pot en al ingegraven. Op die manier hoop ik dat ze niet gaat woekeren.

 

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!