De moestuin: lucratieve hobby?

Aan het begin van de zomer kunnen we eindelijk de vruchten plukken van al het harde werk en moeite die we gedaan hebben voor de moestuin. Ik was nieuwsgierig hoeveel groente en fruit er van onze moestuin komt en wat we nog moeten kopen in de supermarkt. Ik hield twee weken bij wat we kochten en wat we oogstten – in de periode van 17 t/m 30 juni:

Groenten

Ik vind het verbazingwekkend hoeveel oogst we nu al hebben en wat mij nog meer opvalt, is dat we veel minder groente bij de supermarkt halen. We eten natuurlijk niet alles in dezelfde week op. De rode kool bewaarde ik voor de week erop, om deels een stamppot mee te maken en deels te fermenteren. De kapucijners, tuinbonen en slabonen bewaar ik in de diepvries en wanneer nodig, pak ik er een portie uit. Vier van de zeven kroppen sla heb ik weggegeven, ook de helft van de ui. De aardappelen gingen de eerste week ook niet helemaal op.

In de tweede week kwamen er twee nieuwe groentes bij die ik kon oogsten: courgette en komkommer. In mijn moestuindagboek van vorig jaar zag ik dat we de eerste courgette 9 juni al hadden geoogst. Maar doordat dit jaar het nog tot half mei zo koud bleef, gingen de (nieuwe) courgetteplanten er later in en dus heb je ook een iets latere oogst. Maar ik vind het meevallen hoe groot het verschil is – een halve maand later ten opzichte van vorig jaar.

Fruit

De hoeveelheid oogst van het fruit is niet in kilo’s uit de drukken. Dat komt doordat we alleen struiken op de moestuin mogen planten. Bomen zijn niet toegestaan, vanwege de schaduwwerking en het feit dat ze meer van de grond vragen. Dus blijft het bij handjes vol frambozen, een paar bakjes aardbeien en aalbessen – de meeste oogst is al geweest – en straks de bramen.

Wat levert de moestuin verder op dan alleen oogst?

  1. Een voldaan gevoel. De moeite die je ervoor gedaan hebt: zaaien, uitplanten, water geven, verzorgen, onkruid weghalen, resulteert in groente en fruit die voor het grijpen ligt. Een supermarkt in je achtertuin. In ons geval: 500 meter verderop.
  2. Je wordt creatief met koken. Omdat je een beperkt aantal soorten groenten hebt – maar wel in grote hoeveelheden tegelijkertijd – moet je na gaan denken hoe je dit allemaal gaat verwerken. Je wilt niet dat het op een gegeven moment je neus uitkomt. Je kunt koken, roerbakken, stomen, rauw eten, maar ook invriezen, fermenteren en inmaken. Met die laatste drie methodes is je groente of fruit langer houdbaar en kun je er langer van genieten.
  3. Je gaat zuiniger om met wat je oogst. Een half aangevreten aardbei is nog net zo smakelijk als een perfect, hartvormige aardbei. Een stammetje van de broccoli wordt niet weggegooid, maar kan als basis voor een soep dienen.
  4. De groente is onbespoten, grotendeels biologisch (de meeste zaden die ik heb gekocht, zijn biologisch) en je kunt zelf bepalen wanneer je oogst. De vroege aardappelen die wij hebben kun je in principe vanaf juli t/m begin augustus oogsten, maar je kunt eerder oogsten en daardoor de oogst spreiden.
  5. Het scheelt in verpakkingen / afval. Aardbeien en frambozen uit de supermarkt zitten meestal in een plastic bakje. De broccoli zit vaak in plastic.
  6. Over de smaak valt te twisten. Ik vind zelf de aardappelen lekkerder en de aardbeien ook. Maar de sla vind ik soms bitter en de broccoli vind ik anders smaken. Dat is een kwestie van wennen, denk ik.

 

Is de moestuin winstgevend?
Met een moestuin ben je niet per sé goedkoper uit. Je hebt kosten van de huur – als je ergens anders een stuk grond huurt. In het eerste jaar heb je de borg die betaald moet worden (sleutel en grond), aanschaf van compost, materiaal om moestuinbakken te bouwen (optioneel), tuingereedschap (konden we deels gratis krijgen) en de aanschaf van zaden, plantjes en pootgoed. We zijn nog niet zover dat we het hele jaar van de moestuin kunnen eten. In de zomer heb je de meeste oogst, maar in de winter ben je grotendeels weer aangewezen op de supermarkt.

Het is en blijft een hobby.

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.
1 comment
  1. Interessant Gerda! 👍

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!