De moestuin in augustus

Het is nog volop oogsttijd en lang niet alle groenten zijn uit de grond, maar toch voelt het alsof we aan het afbouwen zijn. Er ontstaan steeds meer lege plekken. De aardappelen en uien zijn gerooid en de meeste koolplanten zijn geoogst (behalve de later gezaaide bloemkool, rode kool en de boerenkool). Door de warmte van eind juli lijkt de herfst al begonnen. Maar een beetje regen doet wonderen en laat de bloemen en planten weer opnieuw bloeien en groeien.

Tomaat
Dit jaar hebben we voor het eerst tomaten in de moestuin en ze doen het heel goed! Ik heb ze 22 mei uitgeplant en een tijdje beschermd met een provisorisch kasje. Maar de wind liet niets heel van de kas en zo kwam het dat ze alweer een tijdje open en bloot in de tuin staan. De planten heb ik – zodra er voldoende vruchten aan de planten zaten – getopt en zoveel mogelijk bladeren verwijderd. Tot aan de eerste vruchten heb ik vanaf de grond alle bladeren weggehaald. Ik hield per plant 6 tot 8 bladeren over. Verder probeer ik zoveel mogelijk te ‘dieven’ en als bladeren teveel schaduw geven aan de tomaten, snijd of knip ik ze weg.

Pompoen, tomaat, Oost-Indische kers en rode kool groeien over en door elkaar heen (en het onkruid…)

Pompoen
Vlak naast de tomaten staan enkele pompoenplanten, die hun weg langs en door de tomatenplanten vinden. Ze geven steun en bescherming aan elkaar en de pompoenplant zorgt ervoor dat de grond niet teveel uitdroogt bij de tomatenplant.

We hebben twee plekken waar pompoen groeit en het is inmiddels een wildernis. Ik ben er pijnlijk achter gekomen dat de stengels van de plant stekels hebben. Dunne, venijnige stekels. Handschoenen zijn meer dan nodig. De Oost-Indische kers – die grotendeels uitgebloeid was en nu weer aan zijn tweede bloei begint – zorgt voor bodembedekking bij de pompoenplanten.

Tweede bloei is begonnen bij de Oost-Indische kers, een verrassing na onze vakantie. Overal weer rood-oranje bloemetjes.

Andijvie
Deze groente heb ik begin juni voorgezaaid en begint aardig groot te worden. Van de 8 planten zijn er 5 overgebleven. Ze groeien in de schaduw van de doorgeschoten bladmosterd en de afrikaantjes. Om die reden laat ik deze planten ook staan.

Andijvie op 8 augustus

Andijvie op 28 augustus. Klaar om geoogst te worden.

Courgette
Vanaf juli hebben we al veel courgette kunnen eten. En de planten blijven produceren. We waren een weekje weg en toen we terugkwamen, zaten er drie joekels van courgettes aan de planten. Jammer, maar niet te eten (denk ik). Ze liggen ter versiering in onze tuin.

Achter de courgette groeit de prei. Nooit gedacht dat ik prei zou oogsten, maar het gaat echt gebeuren!

Ter vergelijking: een doorsnee courgette (kleinste) en de doorgeschoten variant.

Bloemen
Ook niet geheel onbelangrijk in de moestuin. Het begon redelijk kaal, maar nu kan ik zeggen dat mijn wens om een bloemenparadijsje te creëren wel geslaagd is.

Kruiden en bloemen door elkaar groeiend.

Dahlia’s (Bishops Children)

Afrikaantjes

Nateelt
Op de lege plekken zaai ik snelgroeiende gewassen, zoals spinazie en rucola. Ook zaai ik voor de vierde (en waarschijnlijk laatste) keer sla voor. Hopelijk hebben we er tot eind september / oktober plezier van.

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!