Bloemen voorzaaien

Zoals beloofd mijn verdere voorzaaiperikelen. Ik was echt niet van plan om zoveel voor te zaaien. De lijst wordt steeds langer en langer. Maar de ervaring leert dat je op deze manier de planten een goeie start geeft, voordat je ze in de volle grond zet.

Bloemen zaaien is niet mijn specialiteit. In de acht jaar dat we nu achter ons huis een tuin hebben, heb ik niet veel bloemen vanuit zaad zien opkomen. Tenminste, geen bloemen die in de volle grond zijn gezaaid. Ik had waarschijnlijk hekjes en fluorescerende borden er om heen moeten zetten: niet schoffelen, volgende stuk grond aub! Sieruien (Allium), Juffertje-in-‘t-groen (Nigella Damascena), Margrietjes (Leucanthemum): géén van deze bloemen hebben onze tuin versierd. De bloemen die wél groeiden in onze tuin, kwamen van stekjes uit andere tuinen of uit het tuincentrum. Zonnehoeden (Echinacea Purpurea) en IJzerhard (Verbena Bonariensis) bijvoorbeeld, die hebben het een aantal jaar goed naar hun zin gehad in onze tuin. Tot er meeldauw door onze tuin sloop en we de planten zagen wegkwijnen. Nu moeten we het hebben van tulpen die we her en der in de tuin hebben geplant.

De bloemen die ik voorzaai, zijn voor een specifiek doel en een specifieke plek, namelijk de moestuin. De Dahlia en de Afrikaantjes heb ik als eerste binnen voorgezaaid. Drie dagen na het zaaien zag ik de eerste puntjes boven de aarde uitsteken. Zo dat is snel! dacht ik. Ik rekende op 1-2 weken, maar binnen kan het dus veel sneller.

Na twee weken, toen de eerste kiemblaadjes (en soms al het derde blaadje) zichtbaar was, heb ik ze overgeplant naar ieder hun eigen potje. Ze staan nu buiten, in een plastic bak met een deksel erop. Natuurlijk op een kiertje.

In de linker potjes zitten dahlia’s en in de rechter potjes wilde afrikaantjes. 

De Dahlia, ook wel boerenbloem genoemd, is een bloem die je vaak in moestuinen ziet. Bij ons heb ik ze maar in één tuin gezien, dus zo populair zijn ze hier niet. Voor mij was het juist de trigger om dit jaar ook voor deze bloem te gaan. Ik heb geen pompoendahlia’s – die ik dus zag in die specifieke tuin – maar heb gekozen voor de nakomelingen van een populaire dahlia Bishop of Llandaff, namelijk Bishop’s Children. Het zijn enkelbloemige dahlia’s, met allerlei roze, rode en violette tinten. De bladeren van de plant zijn bronskleurig tot zwart. Zo steken de bloemen mooi af. Wat vooral belangrijk is, is dat het een bijenplant is. Niet alle soorten dahlia’s zijn interessant voor bijen, alleen de enkelbloemige, zoals Bishop’s Children.

De dahlia, een maand na het zaaien.

Iedere plant ontwikkelt een knol en als je deze na de bloei opgraaft en bewaart tot volgend jaar, weer uitplant, dan krijg je precies dezelfde bloem terug. Als je zaden wint van je dahlia’s, dan weet je bij het zaaien niet wat voor bloem je er voor terug krijgt. Je weet namelijk niet met welk stuifmeel de bloemen worden bestoven. Het is nu afwachten wat voor bont palet er straks in onze tuin staat.

De wilde Afrikaantjes (Tagetes Patula) komen strategisch in de tuin te staan: tussen de aardappelen, tomaten en rode biet. Deze plant zorgt ervoor dat de bodemaaltjes gedood worden, die een bedreiging vormen voor bovengenoemde groenten. Zo zouden ze ook katten en muggen weren, want ze ruiken niet zo lekker (bijnaam is ook wel Stinkertje).

Zaden van de Valeriaan (Valeriana officinalis) hebben we vorig jaar aangeschaft, maar van die zaailingen was niks overgebleven. Waarschijnlijk vanwege de hitte die zomer. Dus nu proberen we binnen voor te zaaien en in mei uit te planten. De zaailingen staan fijn voor het raam (een gedeelte, want ik had niet genoeg ruimte meer). De valeriaan is typisch een plant waar bijen en vlinders op afkomen, maar de wit/roze bloemetjes schijnen niet zo lekker te ruiken. Alweer een stinker in de tuin…

Het plantje van de Valeriaan is nog redelijk klein, een maand na het zaaien. Buiten doet het plantje het beter, dus waarschijnlijk verhuist de rest daar ook heen.

Tot slot heb ik zonnebloemen voorgezaaid in wc-rolletjes. Stiekem ben ik een beetje bang voor deze joekels. Daarom heb ik ook maar 6 zaden gebruikt voor het voorzaaien, waarvan er nu 3 zijn opgekomen. Ik hoop natuurlijk wel dat het lukt, want vorig jaar blies de wind ze omver. Knak. Dag zonnebloemen.

Wil je meer weten over onze moestuin indeling? Lees dan Wroeten in de aarde

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (38) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!