April doet wat ze wil

Met het lengen van de dagen en de stijgende temperatuur, groeien de werkzaamheden in de moestuin evenals het aantal gezaaide planten én het onkruid. Ik zie knopjes zitten aan de frambozentakken en er zitten bloemen in de aardbeiplanten. Alles begint uit te lopen.

Ik ben op dit moment dagelijks bezig met de plantjes. De kinderen zeggen weleens gekscherend: Mama houdt veel meer van planten dan van ons! Dat is natuurlijk niet waar, maar ik ben wel voortdurend in de weer met plantjes water geven, overpotten, uitplanten, aanaarden, schoffelen en onkruid trekken. Met name doordat we nu meer vierkante meter grond hebben en ik veel meer voorgezaaid dan gepland heb.

Waren het eerst maar vier soorten groenten die op de planning stonden om voorgezaaid te worden (pompoen, courgette, prei en tomaat) is de collectie nu uitgegroeid tot 19 soorten: prei, tuinboon, kapucijners, kropsla, rode ui, tomaten, broccoli, paprika, jalapeño pepers, komkommer, bloemkool, courgette, pompoen, kardoen, bietjes, artisjok, pronkbonen, slabonen en snijbiet. Een klein gedeelte staat al in de volle grond, zoals de tuinbonen, kapucijners, broccoli en een paar courgetteplanten.

De bonen zijn wat vroeg en misschien handiger als ik ze in de volle grond zou zaaien, maar we hebben nu de ruimte ervoor. We hebben namelijk een kas gekocht. Geen fancy muurkas, maar een tentvorm die ook weer makkelijk afgebroken kan worden. Ik begin binnenshuis met zaaien, zet de potjes voor het raam en zodra de planten opkomen en 2 á 4 blaadjes hebben, verkas ik ze naar buiten. Daar is het inmiddels dringen geblazen, want er staan niet alleen groenten, maar ook bloemen en kruiden. Die moeten ook een plekje krijgen.

De moestuinkas:

Alles wat binnenshuis, in de kas en in de moestuin staat op dit moment:

Een gedeelte van de prei heb ik in de volle grond gezet, maar in de moestuin schiet het niet op. De prei die ik nog in pot heb staan, doen het beter. Als ze potlooddik zijn, plant ik ze uit.

De kropsla laat ik in potten staan. Ik merk dat ze het in de moestuin minder goed doen, de bladeren hebben een hele andere kleur (donkerrood). Ik behandel de kropsla in de potten als pluksla, af en toe oogst ik een paar grote blaadjes van ieder plantje.

De bloemen (Dahlia, Afrikaantje en Valeriaan) mogen half mei in de volle grond. Een aantal dahliaplantjes heb ik al in de moestuin gezet. Op het zakje stond dat het kon. We zullen zien of ze de verschillende weersomstandigheden aankunnen.

De rucola heb ik in een pot bij de vijgenstekjes gezet. Niet in de moestuin, maar in onze eigen tuin. Net als bij de sla is het de bedoeling dat ik steeds wat blaadjes ga plukken.

Een aantal dilleplantjes staan in de volle grond, naast de tuinbonen. Het is een gok, want ze kunnen niet tegen nachtvorst. Back-ups staan in de kas.

De rode ui mag half mei uitgeplant worden. Nog even geduld.

Voorlopig laat ik de de tomaat en de komkommer in de kas staan. Misschien dat we in de moestuin nog een tomatenkas gaan bouwen, ter bescherming tegen wind en regen.

De broccoli heb ik na 37 dagen in de volle grond gezet. Ik dacht dat ze het niet zouden redden – eerst kou, vorst, daarna warmte en droogte – maar ze lijken aan te slaan. Voor de zekerheid heb ik nog wat broccoli voorgezaaid, voor het geval er gaten ontstaan.

Oost-Indische Kers is een grote plant, dus volgend jaar ga ik ze later voorzaaien. Ik heb een aantal in de volle grond gezet, puur vanuit ruimtegebrek in de kas. Ook deze plant kan niet tegen vorst, dus hopelijk geen vorst meer!

De bloemkool mag nog even wachten tot half mei, voordat ze in de volle grond kan.

De paprikaplantjes en de jalapeño peper (één zaadje is ontkiemd) staan binnenshuis. Dat laat ik ook zo, totdat het niet meer koud is ‘s nachts en er weer voldoende ruimte in de kas is.

Twee van de vier courgetteplanten heb ik na 36 dagen in de volle grond gezet. Vorig jaar heb ik ze ook rond deze tijd in de moestuin geplant. De groei stond iets stil, maar toen het warm bleef, gingen ze hard groeien.

Ik heb twee soorten pompoen: Delicata en Sweet Dumpling. De eerste zie je op de foto en het kiemen ging heel vlot (binnen 7 dagen). De tweede soort heb ik nu voor de derde keer voorgezaaid en komt nu eindelijk op.

Ik heb drie verschillende soorten slabonen gezaaid (en ze staan nu allemaal door elkaar), gele bonen en twee groene. De gele gaan goed, maar de groene hebben moeite met ontkiemen. Ik had nog een zakje die al over datum was, dus waarschijnlijk ligt het daaraan.

We hebben pronkbonen gekregen van de pianolerares van onze dochter, dus die gingen we ook proberen. Inmiddels staan ze allemaal in de moestuin, want het zijn grote planten, die graag naar boven willen kruipen.

Links in de bak staat gele ui en gezaaide bietjes (om en om), rechts staat gele ui en radijs/wortel (zaadjes gemixt en gezaaid). De bietjes zijn gedeeltelijk gezaaid, deels uit een ander deel van de moestuin overgeplant, want daar kwam een heel klein beetje op.

We hebben zes rode kool plantjes in het tuincentrum gekocht. Drie daarvan hebben het overleefd, maar doen het ook heel goed. Ik heb koffiedik om de plant heen gelegd om de slakken te weren en het lijkt te werken. Geen gaatjes in de blaadjes te zien. De aardappelen komen ook allemaal op die we half maart gepoot hebben.

Tenslotte heb ik nog snijbiet, artisjok en kardoen (een distel die verwant is aan de artisjok)  voorgezaaid. Ook hiervan komen een aantal zaadjes op, al is de houdbaarheidsdatum van de zaden jaren overschreden. Daarover meer in een volgend blog!

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.
3 comments
  1. Heel leuk om die snelle groei van de plantjes te zien!

  2. Wat een werk! Je zegt het zelf al….je hebt meer geplant dan de bedoeling was 🙂

  3. Wat een interessante post! Leuk om de voortgang van de plantjes te volgen.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!