April doet wat ze wil (een jaar later)

Corona virus of niet, de werkzaamheden gaan ook dit jaar door in de moestuin. Vorig jaar rond deze tijd was ik druk bezig met voorzaaien, onkruid wieden, plantjes water geven, uitplanten van zaailingen en dat is nu niet anders. Ik ga alleen niet meer zo onbezorgd naar de moestuin. Ik denk steeds: Neem ik niet een enorm risico als ik daarnaartoe ga? Blijf ik op 1,5 meter afstand van de mensen als ik op de fiets erheen ga? Hoe zorg ik ervoor dat ik de deurklink van de ingang niet aanraak. Hoe doe ik het hek weer dicht? Niet vergeten handschoenen aan te doen als ik water ga pompen! Gelukkig is de volkstuin groot genoeg om afstand te bewaren en ga ik op tijdstippen als (bijna) niemand er is.

Ik ben blij dat we een moestuin hebben; het zorgt voor de nodige afleiding en beweging en je ziet met eigen ogen dat de natuur zich niks aantrekt van het virus. Het onkruid groeit nog net zo hard als vorig jaar en de groente moeten nog altijd op dezelfde momenten gezaaid en uitgeplant worden.
De moestuinkas staat vol met zaailingen, klaar om half mei of eerder de volle grond in te gaan. De eerste koolrabi, broccoli, rode kool en spruitkool is geplant en wortels, pastinaak, bietjes en ui zijn gezaaid. De tomaten doen het prima op de vensterbank en de eerste courgetteplanten staan in een ruime pot in de kas.

Als ik naar de foto’s van vorig jaar kijk, kan ik een aantal conclusies trekken:

  • Oost-Indische kers hoef ik niet meer voor te zaaien. Die heeft zich intussen vermenigvuldigd en moet ik als onkruid eruit gaan trekken.
  • De paprika en jalapeñopeper was een mislukking. Geen oogst, veel werk. Deze groente heb ik dus ook niet voorgezaaid dit jaar.
  • De artisjok en de kardoen is een succes. Begin april zitten er al bloemknoppen in de artisjokplanten (het eetbare gedeelte). Ik twijfel of ik deze al kan oogsten. De oogsttijd is namelijk juli/augustus.
  • Ik ben later begonnen met het voorzaaien van courgette en pompoen. Ik ben nog niet eens begonnen met de komkommer. En dat is volgens mij prima, helemaal volgens schema.
  • De kolen staan er al eerder in dan vorig jaar.
  • Volgend jaar moet ik eerder beginnen met het voorzaaien van ui…

 

Een deel van de planten staat binnen. Die groeien ook harder dan de plantjes in de kas.

De grootste koolplantjes heb ik al in de volle grond gezet. De rest volgt later. Twee courgetteplanten staan in een grote pot in de moestuinkas. De rest wordt in mei in de volle grond gezet.

We hebben in de achtertuin een stukjes gras omgedoopt tot moestuin (rechterplaatje). Helaas weten de vogels de jonge plantjes ook te vinden. Die storen zich niet aan de eierschalen (wat eigenlijk voor de slakken bedoeld was). Ik laat de bietjes wel staan, want ik zie dat ze evengoed nieuwe blaadjes aanmaken.

De prei doet het net zo goed als vorig jaar. Ik vond het in eerste instantie een ramp, maar nu weet ik: geduld is een schone zaak!

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!