Bevruchting

Wat verwacht ik van één enkel jalapeñozaadje, dat is ontkiemd in een tot mei vrij koud Nederland? Nou, helemaal niet zoveel. Ik ging er vanuit dat vroeg of laat de plant het niet zou redden, maar dat was niet zo. Mijn warmteminnende plant kreeg iedere dag water, stond op de zonnigste plek in de woonkamer en kreeg af en toe verse aarde. De plant bleef binnen, tot twee weken geleden. Toen leek het weer zich ineens van zijn zonnige kant te laten zien. Het eerste bloemetje verscheen drie weken geleden – toen de jalapeñoplant nog binnen stond. Een prachtig, wit, teer bloemetje wat lijkt op een lampenkapje.

Paniek van mijn kant, want een bloemetje betekent tijd voor bevruchting! Ik vond het toen nog te koud buiten voor een peperplant, maar daar zijn juist de insecten die het bloemetje kunnen bewerken. Gelukkig is de Capsicum annuum zowel mannelijk als vrouwelijk en bevruchten zichzelf. Bevruchting vindt plaats wanneer er stuifmeel van de mannelijke helmknoppen op de stempel van het vrouwelijke deel terecht komt. Daar zijn in principe geen insecten voor nodig. Beweging van de bloem bij het open of dichtgaan of door de wind die de stuifmeel in beweging brengt, kan al voor bevruchting zorgen.

Dus toen ik voor wind speelde en tegen de plant tikte, zag ik het stuifmeel recht naar beneden vallen. Of het stuifmeel de stempel raakte, was niet te zien. Dus ik wachtte af. Ondertussen kwamen er meer bloemen en sommige bloemen viel er gewoon af. Bloemenrui noemen ze dat. Blijkbaar laat de plant niet alle pepertjes groeien. Na een paar dagen was mijn eerste bloemetje verschrompeld. Zou het bloemetje dan toch bevrucht zijn door mijn gespeelde wind?

Ik ging research doen, want ik had het idee dat de bevruchting niet had plaatsgevonden. Dus hoe zorg ik ervoor dat de andere bloemen wél bevrucht worden? Ik zocht maar weer eens op het www en daar las ik dat je een zacht kwastje kunt gebruiken om het stuifmeel op de stempel te wrijven. Gelijk ook maar de paprikaplant bewerkt (met een andere kwast natuurlijk!) alhoewel deze plant makkelijker bevrucht wordt. De helmknoppen zitten veel dichter op de stempel.

Maar ook na deze actie bleven de bloemetjes verschrompelen. Toen bedacht ik me dat de bloemetjes dat altijd doen, ongeacht of ze bevrucht zijn of niet. Er zat niks anders op dan geduldig afwachten.

Links: 22 juni, rechts: 26 juni

29 juni

De plant sinds een aantal weken aan de ‘andere kant’ van het raam.

Binnen een week groeide een klein puntje peper uit tot een grotere punt. Het zal waarschijnlijk nog een paar weken duren voordat we deze kunnen oogsten en opeten.

Alhoewel, opeten? Mijn man herinnerde me eraan dat er nog een gesneden jalapeñopeper in de diepvries ligt – die we niet gebruiken, omdat we de peper te heet vinden!

Leuk dat je meeleest! Ik ben de zeer gewone vrouw achter deze site. Mijn naam is Gerda (39) en ik schrijf over mijn alledaagse leven: ons gezin, feestjes en traktaties, duurzaam en groen leven, ontwerpen en moestuinieren. Maar ook over de ziekte van Bechterew.

Ik heb weer een nieuwe post. Ben benieuwd naar je reactie!